Meghalt a dúsgazdag erdélyi vállalkozó

2014.05.19. 13:38 Módosítva: 2014.05.19. 13:39

Hosszas betegség után 75 éves korában meghalt Mudura Sándor, az egyik leggazdagabb romániai magyar üzletember – közölte hétfőn a Bihon.ro nagyváradi portál. A nagyváradi Lotus pláza tulajdonosát a Capital és a Forbes folyóiratok romániai gazdaglistái alapján évről évre a leggazdagabb romániai magyar üzletemberek közé sorolták az erdélyi magyar lapok. Vagyonát több tízmillió euróra becsülték, írja az MTI. 

Az üzletember fiával, ifjabb Mudura Sándorral Romániában és Magyarországon is megannyi vállalkozást indított és vezetett. A portál felidézte, hogy az üzletember a Ferrero édességgyártó termékeinek, köztük a kindertojásnak a kizárólagos romániai forgalmazójaként alapozta meg vagyonát.

Mudura Sándort politikai kapcsolatai a magyarországi baloldalhoz kötötték. Medgyessy Péter magyar miniszterelnök 2002. júliusi erdélyi látogatásán Mudura Nagyvárad környéki villájában vendégeskedett. Az első erdélyi pláza felépítéséhez a magyar állami tulajdonú Eximbank folyósított 2,6 milliárd forintos hitelt, melyre a Magyar Exporthitel-Biztosító Rt. vállalt garanciát.

Az üzletember neve a magyarországi brókerbotrány kapcsán többször felmerült. A nagyváradi Lotus Market Rt. felügyelőbizottságában ugyanis Kulcsár Attila képviselte a részvények felével rendelkező Britton Kft.-t.

Mudura Sándor ellen a romániai korrupcióellenes ügyészség is vizsgálódott. A nyomozóhatóság áprilisban közölte, pénzmosással gyanúsítja abban az ügyben, amelynek Kiss Sándor, a Bihar megyei önkormányzat RMDSZ-es alelnöke az elsőrendű gyanúsítottja.