Hiánygazdaság, hiperinfláció a Krímben

2014.05.23. 12:51

Korántsem biztos, hogy még most is rendkívül örülnek a krímiek az Oroszországhoz történő csatlakozásnak: az árak ugyanis masszívan araszolnak felfelé, egyes termékeknél 100 százalékos áremelkedésről is lehet beszélni – írja a Hvg.huKyiv Postra hivatkozva. Sok áru eddig Ukrajnából érkezett, ám most Oroszországból kell importálni, ez pedig lényegesen drágább. Mindeközben hiány van gyógyszerekből, a bankoknál pedig két hétig tart egy ügyintézés.

Az Oroszországhoz csatolt félszigeten 20-50 százalék között drágultak az élelmiszerek. A legjobban a hús, hal, krumpli és kenyér ára drágult. Egy kiló sertéshúsért a Krímben már 10-11 dollárnyi rubelt kérnek el, míg Kijevben 5 dollárnyi hrivnyát kell fizetni ugyanannyi húsért. Piaci elemzők további árdrágulást valószínűsítenek, a húsnál még 10-20 százalékos emelkedést látnak, így az árak meghaladhatják majd az oroszországi szinteket.

A krími statisztikai hivatal a jelentős drágulások ellenére azonban hivatalosan csak 5,7 százalékos élelmiszerár-emelkedésről számolt be áprilisban, a teljes infláció havi alapon 3,9 százalék volt. Az árdrágulást az okozza, hogy a krími kereskedők az elcsatolásig Ukrajnából szerezték be a termékek jelentős részét, most ugyanakkor a változó környezet miatt Oroszországból kell importálni, ahol viszont 40 százalékkal magasabb árakkal találkoznak (plusz szállítási költségek). Bár Ukrajnából is importálnak élelmiszert a kereskedők – ugyanakkor duplán megadóztatják a termékeket ukrán és orosz oldalon is –, a szállítás akadozik, ezért is fordulnak Oroszország irányába. Tejtermékekből és cukrászati áruból, süteményekből például hiány van.

A bezárt ukrán bankok helyett mindeközben a nagyobb orosz pénzintézetek még nem nyitottak ki, csak pár kisebb bank üzemel. A bankoknál sorszámot lehet tépni az ügyintézésre. Egy krími férfi arról számolt be, hogy ő a 702-es sorszámot kapta, pedig csak a közüzemi számláit szerette volna befizetni. Két hét múlva mindez sikerült is neki.

A gyógyszertárakban sok importált gyógyszert nem lehet kapni, egy gyógyszerész elmondása szerint nem tudni, hogy mikor lesznek kaphatóak a megszokott szerek. Emellett arról is hallani, hogy a bizonytalan környezetben a krími borászatok inkább Ukrajnába költöznének, szőlőjük 40 százalékát eddig is onnan szerezték be.