Így korlátozná az MNB a hitelfelvételt

2014.05.23. 14:51

A Magyar Nemzeti Bank arra készül, hogy előírja, ki mennyi hitelt vehet fel – írja az origo.hu az MNB Pénzügyi Stabilitási Jelentésére hivatkozva. A jegybank itt konkrét ötleteket írt le, amelyeket akár meg is valósíthat, hiszen tavaly október óta kormányrendeletekkel felérő jegybanki rendeletekben szabályozhat bizonyos dolgokat, ha a bankrendszer egészét veszélyeztető kockázatokat lát.

Az MNB többek között felveti, hogy korlátozhatnák törlesztőrészletet az adós jövedelme alapján. Meghatároznák, hogy a havonta, legálisan rendelkezésre álló nettó jövedelemhez viszonyítva legfeljebb mennyit fizethet ki egy család az összes létező hitele után a bankoknak. Ez a PTI (payment to income), és lehet, hogy már ősszel bevezetnék.

Felülvizsgálnák a hitelfedezeti korlátot is, a devizahitelek esetében talán szigorítanák is ezt, a pénzügyi lízingnél viszont lazíthatnák. Maximálhatnák a bankok által alkalmazható, referenciakamaton felüli felárat is, vagy legalább öt évre rögzítenék a hitelkamatokat.

A Pénzügyi Stabilitási Jelentésből az is kiderül, hogy a bankok projekthiteleivel is gondot látnak, ezért egy rossz bank létrehozását tervezik. Vagy a magasabb céltartalék-képzést és veszteségleírásokat.