Elutasították az MNB elleni feljelentést

2014.05.24. 18:57

Elutasította a rendőrség, hogy érdemben vizsgálja az Együtt-PM feljelentését, amelyet a szövetség hűtlen kezelés gyanúja miatt tett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) indokolatlannak tartott kiadásainak ügyében – közölte Pápa Levente, a pártszövetség gazdaságpolitikusa szombaton az MTI-vel.

Úgy fogalmazott: "az érdemi vizsgálat most sem történt meg, de ez nem tántorít el minket attól, hogy továbbra is a közpénzek felhasználásának éber őrei legyünk. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy előbb-utóbb meginduljanak az eljárások ezekben az ügyekben."

Április közepén az Index - MNB-s informátorra hivatkozva - arról írt, hogy a bank százmilliárdnál is többet költ új ingatlanokra, egy Guarneri-hegedűre és egy Bruegel-festményre vagy a Design Terminál és a Zeneművészeti Egyetem támogatására. A költségeket végső soron az adózók állják, a parlament pedig nem ellenőrizhet, ahogy a jegybank más testületei sem.

A MNB a cikkre reagálva közölte: feljelentést tesz az Index "hamis, a közbizalom megrendítésére alkalmas" állításai miatt.

A jegybank közleménye szerint az Index cikke ellenőrizetlen jegybanki költésekről ír, a valóság ezzel szemben az, hogy a jogszabályok által meghatározott keretek között az Állami Számvevőszék rendszeresen ellenőrzi az MNB gazdálkodását, emellett a jegybank felügyelőbizottsága mint folyamatos tulajdonosi ellenőrző szerv már ebben az évben is több alkalommal ellenőrizte az MNB társadalmi felelősségvállalási stratégiáját, az Értéktár programot, illetve a 2014. évi költségtervet.