Egyre többen vesznek nyaralót a Balatonon

2014.05.27. 13:44

Nincs ok panaszra Balatonon, legalábbis, ami a lakáspiacot illeti: az országos trendeket követve, tavalyhoz képest itt is komoly, csaknem 20 százalékos keresletbővüléssel indult az év. Az Otthon Centrum az idei teljes évre nagyságrendileg 2500-2700 tranzakcióra számít a Balatonon. Legtöbben a 10-15 milliós nyaralókat, házakat keresik, de a 25 milliós lakóingatlanokra is van kereslet.

A magyar lakáspiacon az idei első hónapokban tapasztalható pozitív hangulat, a bizalom visszatérése a Balatont is utolérte. „Értékesítési tapasztalataink szerint, a balatoni lakóingatlan- és üdülőforgalom csaknem 20 százalékkal bővült az idei első négy hónapban az előző év azonos időszakához képest” – mondta Kühne Kata, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatója.

Idén több figyelem jut a 7-es főút mellett lévő, felújítandó családi házakra is. Az elmúlt években ebben a szegmensben kisebb volt a kereslet, az idei év hozott több, a felújítástól sem visszarettenő keresőt a piacra. Szintén keresettek a kisebb, egy- vagy másfél szobás apartmanok is. Az ilyen ingatlanok a beruházók fantáziáját is megmozgatják, új építésű projektekben 26 és 33 négyzetméter közötti kis apartmanokat lehet 9,3 és 13 millió forint közötti áron Keszthelyen és környékén az önálló nyaralók, házak szegmensében szintén a 10 és 14 millió közötti ingatlanok jelentik az ide évben a slágert. Ezek általában 1 + 3 félszoba beosztásúak.

A kisebb lakások 5 és 8 millió forint közötti áron a legkelendőbbek. Keszthelyen és a vonzáskörzetében már az év első két hónapjában tapasztalható volt a kereslet bővülése, így a megszokott márciusi szezonkezdet előretolódott. Balatonfüreden és környékén a kereslet a 15 és 25 millió közötti ingatlanokra koncentrálódik, bár nem ritka a 30 milliót meghaladó vételár sem. A 15 és 25 millió közötti ársávban vagy használt, 100 négyzetmétert meghaladó alapterületű házak, nyaralók találhatóak, vagy 2008 után épült, 50 és 80 négyzetméter közötti újszerű lakások.

Siófokon, Balatonfüredhez hasonlóan a 15 és 25 millió közötti áron kínált ingatlanok voltak a legnépszerűbbek a 2014 első négy hónapjában történt eladások alapján. Ilyen áron 100–150 négyzetméteres családi házak, vagy vízparti újszerű, 50-60 négyzetméteres lakások cserélnek gazdát.

A kereslet viszonylag széles sávon oszlik meg, 7-8 millió forintért már lehet a belvárosban 40-50 négyzetméteres használt lakást vásárolni, de nem ritka a 35 vagy 40 milliót meghaladó vételár sem, jellemzően vízparthoz közeli, újszerű lakások esetében. A vásárlók túlnyomórészt továbbra is belföldiek. A déli part a könnyű megközelíthetőség miatt főleg a fővárosiaknak vonzó, de nem ritka a budapesti vásárló Keszthelyen sem.

Az idei év a Velencei-tónál is jól indult, egyértelműen tapasztalható a kereslet bővülése a tavalyi évhez képest. Leginkább 8 és 10 millió forint közötti nyaralók a keresettek, ezek jellemzően kisebb önálló házak vagy ikerház felek. A használt téglaépítésű lakások átlagos négyzetméterára 175 000 Ft körül alakult az év első négy hónapjában, a tó menti településeken. A vásárlók szinte az egész ország területéről jönnek, de főként budapestiek. Gyakori, hogy valaki életvitelszerűen költözzön a tó partjára, elszakadva a nagyvárostól.