Matolcsy akarja a bedőlt hiteleket

2014.05.30. 08:58

A bankoknál felhalmozódott bedőlt kereskedelmi hiteleket átvenné a Magyar Nemzeti Bank – írta pénteki számában a Napi Gazdaság és a Magyar Nemzet is. A nyilatkozatok alapján úgy tűnik, arra hajlanak a jegybanknál, hogy az ő vezetésükkel jöjjön létre a rossz adósságokat kezelő intézmény.

BSZ 5368
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A „rossz bank” létrehozásának a vállalati hitelezés föllendítése a célja – mondta Nagy Márton, az MNB ügyvezető igazgatója a kormánypárti napilapnak. Ebben az intézményben gyűjtenék össze a nem fizető hitelek egy részét, amelyek jelentős terhet jelentenek a bankok számára, és ezáltal akadályozzák a vállalati hitelezés felfutását, ami a gazdasági növekedésre is visszahúzó hatással van.

Az intézmény hasonlóan működhetne, mint a bajba került lakáshitelesek megsegítésére létrehozott Nemzeti Eszközkezelő. A „rossz bank” is csökkentett értéken vásárolná fel a nem fizető – vállalati – hiteleket, és ezzel nyújtana segítséget a banki portfólió tisztításához.

Az intézmény létrehozása számos kérdést vet fel, el kell dönteni, hogy ki finanszírozza ezt az intézményt, a rossz bank milyen hiteleket, esetleg ingatlanokat, milyen áron emel ki a bankok mérlegéből. A rossz bank felállításáról három-négy hónapon belül születhet meg a döntés – mondta Nagy Márton.