Mégis Magyarországra jön a 2009-ben elvesztett beruházó

2014.05.31. 09:28

Szlovákiában úgy tudják, mégis gyárat nyit Magyarországon az Apollo Tyres nevű, gumiabroncsokat gyártó indiai cég – írja a portfolio.hu. Ez azért érdekes, mert ugyanezt eredetileg már 2008-ban bejelentette Gyurcsány Ferenc, 2009-re viszont már úgy tűnt, mégsem lesz az egészből semmi.

2014 februárjában jelent meg először megint olyan hír, hogy az Apollo Tyres újabb európai gyárat nyitna, a hét elején pedig már úgy nyilatkozott az egyik cégvezető, hogy Magyarországra és Szlovákiára szűkítették le a keresést. A Hospodárske noviny című szlovák gazdasági lapnak pénteken azt mondta Vágsellye polgármestere, hogy értesítették az Apollo Tyrestől: inkább Magyarországon építik meg a gyárat.

Magyarországon sem a beruházó, sem a kormány nem jelentette még be a beruházást, úgyhogy azt sem tudni, pontosan hol épül fel majd az új üzem. 2008-ban Gyöngyös, Hatvan, érd, Bábolna, Kiskunfélegyháza és Szolnok neve merült fel a magyar települések közül.

A szlovák lapok azt írják, Vágsellyén 1200 új munkahely jött volna létre az Apollo Tyresnek köszönhetően. A Bumm.sk szerint a szlovák elemzők az alacsonyabb adókat és a magyar ipari parkokat jelölik meg a szlovák kudarc okaként, de szerepet játszhatott az indiai befektető döntésében az olcsó magyar munkaerő is.

Eredetileg még 2008-ban, Gyurcsány Ferenc indiai útja után jelentették be, hogy Magyarországon nyit gyárat az Apollo Tyres. Akkor még 1500 fős befektetésről volt szó, amit végül Gyöngyösre vittek volna. 2009 augusztusában viszont már úgy volt, mégsem mennének Gyöngyösre, többek között azért, mert közben a fideszes önkormányzati frakció népszavazást szeretett volna a gyár ellen. Közben az Apollo Tyres megvásárolt egy holland céget, és beütött a gazdasági válság is, úgyhogy egy darabig úgy tűnt, egyáltalán nem nyitnak semmilyen gyárat Közép-Európában.