1,35 milliárdot buktunk a SZÉP-kártyán

2014.06.02. 14:34

A még 2012-ben feltöltött pénzből 1,35 milliárd forint maradt a Széchenyi Pihenőkártyákon (SZÉP-kártya) – derült ki az NGM és a bankok összesítéseiből. A munkavállalók így a teljes összeg 2 százalékát elbukták. A határidő lejárta után fel nem használt összegeket június végéig visszautalják a munkáltatóknak. Nekik lehetőségük van arra, hogy a visszautalt pénzt a cafetéria-rendszerükbe forgassák vissza.

A kártyakibocsátók arról számoltak be, hogy a határidő lejárta előtti hetekben, napokban felgyorsultak a költések, így a munkáltatók által utalt összegeknek kevesebb mint 2 százaléka maradt a kártyákon.

Az NGM közleménye szerint ez nagy siker, "amely hátterében komoly kommunikációs munka áll".  Május 5-én, négy héttel a lejárat időpontja előtt még 2,7 milliárd forint fel nem használt utalvány állt a kártyákon.

Az MKB jelezte, a SZÉP-kártyákon a maradék közel azonos nagyságrendben oszlik meg a három zseb (szállás, étkezés, szabadidő) között, 28 ezer kártyabirtokost érintve. A számlákon átlagosan hatezer forint maradt, de emögött nagy különbségek rejlenek: több mint ötezer érintettnek maradt ugyanis száz forintnál kevesebb pénze, tízezren mondhattak búcsút száz és ezer forint közötti összegnek, négyezer kártyabirtokos számláján azonban tízezer forintnál nagyobb összeg ragadt be.