Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

1,35 milliárdot buktunk a SZÉP-kártyán

2014.06.02. 14:34

A még 2012-ben feltöltött pénzből 1,35 milliárd forint maradt a Széchenyi Pihenőkártyákon (SZÉP-kártya) – derült ki az NGM és a bankok összesítéseiből. A munkavállalók így a teljes összeg 2 százalékát elbukták. A határidő lejárta után fel nem használt összegeket június végéig visszautalják a munkáltatóknak. Nekik lehetőségük van arra, hogy a visszautalt pénzt a cafetéria-rendszerükbe forgassák vissza.

A kártyakibocsátók arról számoltak be, hogy a határidő lejárta előtti hetekben, napokban felgyorsultak a költések, így a munkáltatók által utalt összegeknek kevesebb mint 2 százaléka maradt a kártyákon.

Az NGM közleménye szerint ez nagy siker, "amely hátterében komoly kommunikációs munka áll".  Május 5-én, négy héttel a lejárat időpontja előtt még 2,7 milliárd forint fel nem használt utalvány állt a kártyákon.

Az MKB jelezte, a SZÉP-kártyákon a maradék közel azonos nagyságrendben oszlik meg a három zseb (szállás, étkezés, szabadidő) között, 28 ezer kártyabirtokost érintve. A számlákon átlagosan hatezer forint maradt, de emögött nagy különbségek rejlenek: több mint ötezer érintettnek maradt ugyanis száz forintnál kevesebb pénze, tízezren mondhattak búcsút száz és ezer forint közötti összegnek, négyezer kártyabirtokos számláján azonban tízezer forintnál nagyobb összeg ragadt be.