Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Újabb gigaintézményt szemelt ki Matolcsy

2014.06.03. 22:23
A Portfolio.hu értesülései szerint a Magyar Nemzeti Bank szeretné "beolvasztani" intézményi keretei közé az Államadósság Kezelő Központot, amelynek felügyelete jelenleg - a világ legtöbb országához hasonlóan - az illetékes minisztérium, a magyar esetben a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozik. A nagy horderejű témával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük mindhárom intézmény számára és várjuk a hivatalos álláspontjukat.

A portfolio.hu értesülése szerint zajlik a gondolkodás arról, hogy az ÁKK az MNB-be olvadjon. A jegybank feltehetően ezzel a lépéssel kívánja szolgálni azokat az államadósság kezeléssel kapcsolatos céljait, mint amelyeket például az Önfinanszírozási Program is megfogalmazott.

Ez a fajta intézményi összevonás azonban nagyon meglepő, hiszen egy rendkívül ritka és a fejlett világban kiveszőben lévő gyakorlat visszatérését jelentené, ahol a fiskális és a monetáris politika közötti éles határvonalak elmosódhatnak.

Korábban, például az eurózóna létrejötte előtt számos fejlett európai országban is elterjedt volt az a megoldás, hogy a jegybank keretein belül zajlott az adott ország adósságfinanszírozása, a kormány fiskális politikájával összefüggő finanszírozás biztosítása.

Az elmúlt két évtizedben azonban a nemzetközi tendenciák és így a magyar folyamatok is egyértelműen abba az irányba haladtak, hogy a monetáris politika és egy illetékes minisztérium felügyelete alatt az adósságkezelés intézményei egymástól függetlenné váltak. Európában jelenleg egyedül Dániában van arra példa, hogy az adósságkezelés a jegybank intézményi keretein belül, igaz teljesen elkülönültek zajlik.

Annak, hogy erre Európában csak egy példa van, az a fő oka, hogy a független jegybankokkal sok szempontból rendkívül nehezen összeegyeztethető az, hogy az államadósság finanszírozási feladatokat is együttesen a jegybank kezelje.

Az ügyben a lap mindhárom szereplőt megkereste (MNB, ÁKK, NGM), visszajelzés még egyiktől sem érkezett.