Ödön
2 °C
11 °C

Újabb gigaintézményt szemelt ki Matolcsy

2014.06.03. 22:23
A Portfolio.hu értesülései szerint a Magyar Nemzeti Bank szeretné "beolvasztani" intézményi keretei közé az Államadósság Kezelő Központot, amelynek felügyelete jelenleg - a világ legtöbb országához hasonlóan - az illetékes minisztérium, a magyar esetben a Nemzetgazdasági Minisztérium alá tartozik. A nagy horderejű témával kapcsolatos kérdéseinket elküldtük mindhárom intézmény számára és várjuk a hivatalos álláspontjukat.

A portfolio.hu értesülése szerint zajlik a gondolkodás arról, hogy az ÁKK az MNB-be olvadjon. A jegybank feltehetően ezzel a lépéssel kívánja szolgálni azokat az államadósság kezeléssel kapcsolatos céljait, mint amelyeket például az Önfinanszírozási Program is megfogalmazott.

Ez a fajta intézményi összevonás azonban nagyon meglepő, hiszen egy rendkívül ritka és a fejlett világban kiveszőben lévő gyakorlat visszatérését jelentené, ahol a fiskális és a monetáris politika közötti éles határvonalak elmosódhatnak.

Korábban, például az eurózóna létrejötte előtt számos fejlett európai országban is elterjedt volt az a megoldás, hogy a jegybank keretein belül zajlott az adott ország adósságfinanszírozása, a kormány fiskális politikájával összefüggő finanszírozás biztosítása.

Az elmúlt két évtizedben azonban a nemzetközi tendenciák és így a magyar folyamatok is egyértelműen abba az irányba haladtak, hogy a monetáris politika és egy illetékes minisztérium felügyelete alatt az adósságkezelés intézményei egymástól függetlenné váltak. Európában jelenleg egyedül Dániában van arra példa, hogy az adósságkezelés a jegybank intézményi keretein belül, igaz teljesen elkülönültek zajlik.

Annak, hogy erre Európában csak egy példa van, az a fő oka, hogy a független jegybankokkal sok szempontból rendkívül nehezen összeegyeztethető az, hogy az államadósság finanszírozási feladatokat is együttesen a jegybank kezelje.

Az ügyben a lap mindhárom szereplőt megkereste (MNB, ÁKK, NGM), visszajelzés még egyiktől sem érkezett. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?