NGM: Hát igen, a forint gyenge

2014.06.05. 13:05

2014 első hónapjaiban az euró árfolyama 300 forint fölötti szinteken állandósult, ami elsősorban az amerikai monetáris politika (a monetáris lazítás) alakulásával kapcsolatos várakozásokat, és az ukrajnai politikai válságot tükrözi.

– írja közelményében az NGM, amiben az Európai Bizottság konvergenciajelentésére reagál. Az a jelentés megállapítja: Magyarország teljesíti az euró bevezetésének legnehezebb gazdasági kritériumait, csak épp a jegybank nem elég független, és a forint árfolyama nem elég kiszámítható. 

A nemzetgazdasági minisztérium így fogalmaz a két nem teljesített kritériummal kapcsolatban: "a Bizottság megítélése szerint Magyarország elsősorban a jegybanktörvény uniós joggal való összhangba hozásával adós. A második feltétel, amit hazánk nem teljesít, az árfolyam-stabilitásra vonatkozó kritérium."

De ez nem is gond, mivel, mint a közlemény megállapítja, Magyarországnak nincs céldátuma az euróövezethez történő csatlakozásra. Egyelőre más gazdaságipolitikai célok fontosabbak, írja a közlemény. Viszont a "kormány az eredmények megőrzése mellett a gazdaságpolitikai prioritásokat szolgáló intézkedések következetes végrehajtásával a magyar gazdaság fejlettségi szintjének, versenyképességének további javulása nyomán fogja kitűzni az euróövezeti csatlakozás hazánk számára optimális időpontját."