Erzsébet
1 °C
4 °C

NGM: Hát igen, a forint gyenge

2014.06.05. 13:05

2014 első hónapjaiban az euró árfolyama 300 forint fölötti szinteken állandósult, ami elsősorban az amerikai monetáris politika (a monetáris lazítás) alakulásával kapcsolatos várakozásokat, és az ukrajnai politikai válságot tükrözi.

– írja közelményében az NGM, amiben az Európai Bizottság konvergenciajelentésére reagál. Az a jelentés megállapítja: Magyarország teljesíti az euró bevezetésének legnehezebb gazdasági kritériumait, csak épp a jegybank nem elég független, és a forint árfolyama nem elég kiszámítható. 

A nemzetgazdasági minisztérium így fogalmaz a két nem teljesített kritériummal kapcsolatban: "a Bizottság megítélése szerint Magyarország elsősorban a jegybanktörvény uniós joggal való összhangba hozásával adós. A második feltétel, amit hazánk nem teljesít, az árfolyam-stabilitásra vonatkozó kritérium."

De ez nem is gond, mivel, mint a közlemény megállapítja, Magyarországnak nincs céldátuma az euróövezethez történő csatlakozásra. Egyelőre más gazdaságipolitikai célok fontosabbak, írja a közlemény. Viszont a "kormány az eredmények megőrzése mellett a gazdaságpolitikai prioritásokat szolgáló intézkedések következetes végrehajtásával a magyar gazdaság fejlettségi szintjének, versenyképességének további javulása nyomán fogja kitűzni az euróövezeti csatlakozás hazánk számára optimális időpontját."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?