Albert, Lipót
3 °C
12 °C

13,7 milliárdért parkoltak tavaly a pestiek

DKOKO20120328026
2014.06.06. 08:45

A Fővárosi Önkormányzatnak csak tavaly 855,4 millió forintos tiszta bevétele származott a parkolásból, és ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a kerületek ennek a tízszeresét is eltehették. Az autósok 13 milliárd forintot költettek tavaly parkolásra – írja a Napi.hu.

Nagyon zavaros rendszer

Tavaly január óta a kerületek intézik a parkolást a fővárosban, ahelyett, hogy egy integrált – és így átláthatóbb – fővárosi szintű parkolási rendszert hozta volna létre. A fővárosi parkolóhelyek után keletkező bevételt is a kerületek utalják át a fővárosnak.

A Fővárosi Önkormányzat most nyilvánosságra hozta a tavalyi parkolási bevételeit. Ebből kiderül, hogy a főváros összesen 4074 parkolóhelyet üzemeltet tavaly, szemben a hét másik kerület 40,7 ezer parkolóhelyével. Az autósok a négyezernyi parkolóhely után 1,37 milliárd forint fizettek a parkolóórákba, ezzel az önkormányzati bevétellel állnak szemben a kiadások, ami 513,7 millió forint volt. Így a fővárosi önkormányzatnak tavaly nettó 855,4 millió forintos tiszta bevétele származott a parkolóhelyekből.

A kerületi parkolási társaságok a bevételei adataikat vagy elrejtik, vagy nem is közlik honlapjukon - ahol viszont minden megtudható a büntetések befizetéséről, a pótdíjak mértékéről. A Fővárosi Önkormányzat által most nyilvánosságra hozott adatokból megbecsülhető, hogy az autósok csak tavaly mintegy 13,7 milliárd forintot dobtak a budapesti parkolóautomatákba.

Sok profitot sajtol ki a Terézváros

02
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Nem meglepő módon jelentősen eltér a hatékonyság a különböző önkormányzati társaságok működésében: némi meglepetésre azonban nem a legdrágább V. kerületi helyek, hanem a még a belvároshoz sorolható VI. kerületben termeli ki a legnagyobb nyereséget egy parkolóhely - itt az évi tiszta jövedelem 538 ezer forint/parkolóhely.

Ezt követi a belváros 305 ezer forintos bevétellel, majd kicsivel lemaradva a VII. kerület. A V. kerület második helyét magyarázzák a magas (működési) kiadások: ugyanis itt a 487 millió forintos bevétellel szemben 173 millió forintos kiadást számolt a belvárosi parkolóhelyeket üzemeltető V. kerületi közterület felügyelet. A VI. kerületben ugyan alacsonyabb a bevétel - 370 millió forint - ám ezzel szemben lényegesen kisebb - 75,1 millió forintos - kiadás áll, ami bőven elegendő a leghatékonyabb parkolási társaság címének elnyeréséhez.

A részletes számokat megtalálhatja a Napi.hu cikkében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?