13,7 milliárdért parkoltak tavaly a pestiek

DKOKO20120328026
2014.06.06. 08:45

A Fővárosi Önkormányzatnak csak tavaly 855,4 millió forintos tiszta bevétele származott a parkolásból, és ez csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a kerületek ennek a tízszeresét is eltehették. Az autósok 13 milliárd forintot költettek tavaly parkolásra – írja a Napi.hu.

Nagyon zavaros rendszer

Tavaly január óta a kerületek intézik a parkolást a fővárosban, ahelyett, hogy egy integrált – és így átláthatóbb – fővárosi szintű parkolási rendszert hozta volna létre. A fővárosi parkolóhelyek után keletkező bevételt is a kerületek utalják át a fővárosnak.

A Fővárosi Önkormányzat most nyilvánosságra hozta a tavalyi parkolási bevételeit. Ebből kiderül, hogy a főváros összesen 4074 parkolóhelyet üzemeltet tavaly, szemben a hét másik kerület 40,7 ezer parkolóhelyével. Az autósok a négyezernyi parkolóhely után 1,37 milliárd forint fizettek a parkolóórákba, ezzel az önkormányzati bevétellel állnak szemben a kiadások, ami 513,7 millió forint volt. Így a fővárosi önkormányzatnak tavaly nettó 855,4 millió forintos tiszta bevétele származott a parkolóhelyekből.

A kerületi parkolási társaságok a bevételei adataikat vagy elrejtik, vagy nem is közlik honlapjukon - ahol viszont minden megtudható a büntetések befizetéséről, a pótdíjak mértékéről. A Fővárosi Önkormányzat által most nyilvánosságra hozott adatokból megbecsülhető, hogy az autósok csak tavaly mintegy 13,7 milliárd forintot dobtak a budapesti parkolóautomatákba.

Sok profitot sajtol ki a Terézváros

02
Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index

Nem meglepő módon jelentősen eltér a hatékonyság a különböző önkormányzati társaságok működésében: némi meglepetésre azonban nem a legdrágább V. kerületi helyek, hanem a még a belvároshoz sorolható VI. kerületben termeli ki a legnagyobb nyereséget egy parkolóhely - itt az évi tiszta jövedelem 538 ezer forint/parkolóhely.

Ezt követi a belváros 305 ezer forintos bevétellel, majd kicsivel lemaradva a VII. kerület. A V. kerület második helyét magyarázzák a magas (működési) kiadások: ugyanis itt a 487 millió forintos bevétellel szemben 173 millió forintos kiadást számolt a belvárosi parkolóhelyeket üzemeltető V. kerületi közterület felügyelet. A VI. kerületben ugyan alacsonyabb a bevétel - 370 millió forint - ám ezzel szemben lényegesen kisebb - 75,1 millió forintos - kiadás áll, ami bőven elegendő a leghatékonyabb parkolási társaság címének elnyeréséhez.

A részletes számokat megtalálhatja a Napi.hu cikkében.