Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Nem jött be, maradtunk bóvliban

2014.06.06. 07:33

Megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait pénteken a Fitch Ratings, és még csak kilátást sem javítottak. Maradtunk tehát a BB+-ban, ami a befektetésre ajánlott kategória alatt, a bóvliban van. Ez azért lehangoló, mert az elemzők jelentős része arra számított, hogy a hitelminősítő végre javítani fogja Magyarország besorolását.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül a Standard & Poor's március végén javította stabilra a magyar osztályzatok kilátását az addigi negatívról, a Moody'snál viszont továbbra is negatív a kilátás.

Ezért nem lépünk előre:

A Fitch Ratings a mostani döntéshez fűzött kommentárjában ezt írja:

  • a magyar közadósság-ráta a jelentős költségvetési konszolidációs erőfeszítések ellenére nem sokat változott az elmúlt években,
  • a magyar gazdaság növekedési kilátásai viszont javulnak.
  • A magyar adósságráta középtávon – az alacsony államháztartási deficitek és a gyorsuló gazdasági növekedés miatt – folyamatos csökkenésnek indul, de az évtized végén is még várhatóan 70 százalék felett lesz.
  • A Fitch Ratings szerint ugyanakkor a közadósság-rátán belül a devizaalapú kötelezettségek aránya – amely jelenleg 41 százalék – szintén csökkenni fog, mérsékelve a magyar gazdaság árfolyam-sebezhetőségét.
  • A hitelminősítő szerint a magyar gazdaság átlagos növekedési üteme továbbra is elmarad a „BB/BBB” besorolású szuverén adósokétól, a növekedés mindazonáltal gyorsul, és a munkanélküliségi ráta is meredeken csökkent tavaly és az idei év elején.
  • Ezért 2,7 százalékra javították a magyar gazdaság idei növekedésére adott prognózist az eddigi 1,8 százalékról.
  • A magyar gazdasági növekedés gyorsulásának fő hajtóereje az állami szféra aktivitásának élénkülése, és ez a hitelminősítő szerint „kérdéseket vet fel” a kilábalás fenntarthatóságával kapcsolatban.
  • A szokványos és nem szokványos monetáris intézkedések – köztük a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramja – szintén élénkítik a magyar gazdaságot, ám a Fitch Ratings megítélése szerint a magánszektor aktivitásának erősödésére utaló jelek továbbra is „bizonytalanok”.
  • A hitelminősítő mindazonáltal kiemeli a külső fizetési egyenleg javulási folyamatát. A cég közölte, hogy középtávon is a jelentős folyómérleg-többlet fennmaradásával számol, tekintettel azt exportkapacitások bővülésére és az EU-források erőteljes nettó beáramlására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?