István, Vajk
17 °C
34 °C

Így mentse meg kelepcébe csalt nagyanyját!

2014.06.09. 08:31

Az árubemutató utazásokra is alkalmazni kell az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályait, többek közt ezt az előírást is tartalmazza az a kormányrendelet, amely június 13-án, pénteken lép hatályba, írta az MTI.

A jogszabály megkülönbözteti a távollévők között kötött, illetve az üzlethelyiségen kívül kötött szerződéseket. Az előbbi esetben a felek személyesen nem találkoznak, az utóbbi esetben van személyes kapcsolat, de a szerződést nem a vállalkozás üzlethelyiségében ütik nyélbe. Ilyenek például azok a nyugdíjascsalogató termékbemutató túrák, ahol egy rántotthús mellett bárki megveheti a mágneses csodamatracot késkészlettel, zseblámpa-szettel.

A szabályozás kiköti, hogy ha a vállalkozás a szerződéskötés utáni kapcsolattartáshoz telefonos ügyintézést biztosít, az nem lehet emelt díjas hívás. Ezen kívül a vállalkozás köteles világosan és közérthető módon tájékoztatni a fogyasztót

  • a szerződés szerinti termék vagy szolgáltatás lényeges tulajdonságairól
  • a vállalkozása nevéről
  • székhelyének postai címéről
  • telefonszámáról és az elektronikus levelezési címéről is
  • a termékért vagy szolgáltatásért járó ellenszolgáltatás - adóval megnövelt - teljes összegéről

A rendelet melléklete tartalmazza azokat a mintákat, amelyeket a fogyasztó elállási, illetve felmondási jogáról át kell adni a fogyasztónak. Így a vállalkozás és a fogyasztó közötti áruvásárlási szerződéstől az utóbbi 14 napon belül indoklás nélkül elállhat. A szolgáltatási szerződést pedig annak kezdetétől számítva, 14 napon belül - ugyancsak indoklás nélkül - felmondhatja a fogyasztó.

 
Az elállást, illetve felmondást követő 14 napon belül kell a vállalkozásnak visszatérítenie a vételárat - illetve a szolgáltatás ellenértékét - beleértve a fuvarozási költséget is.