Aliz
6 °C
14 °C

Így mentse meg kelepcébe csalt nagyanyját!

2014.06.09. 08:31

Az árubemutató utazásokra is alkalmazni kell az üzlethelyiségen kívül kötött szerződések szabályait, többek közt ezt az előírást is tartalmazza az a kormányrendelet, amely június 13-án, pénteken lép hatályba, írta az MTI.

A jogszabály megkülönbözteti a távollévők között kötött, illetve az üzlethelyiségen kívül kötött szerződéseket. Az előbbi esetben a felek személyesen nem találkoznak, az utóbbi esetben van személyes kapcsolat, de a szerződést nem a vállalkozás üzlethelyiségében ütik nyélbe. Ilyenek például azok a nyugdíjascsalogató termékbemutató túrák, ahol egy rántotthús mellett bárki megveheti a mágneses csodamatracot késkészlettel, zseblámpa-szettel.

A szabályozás kiköti, hogy ha a vállalkozás a szerződéskötés utáni kapcsolattartáshoz telefonos ügyintézést biztosít, az nem lehet emelt díjas hívás. Ezen kívül a vállalkozás köteles világosan és közérthető módon tájékoztatni a fogyasztót

  • a szerződés szerinti termék vagy szolgáltatás lényeges tulajdonságairól
  • a vállalkozása nevéről
  • székhelyének postai címéről
  • telefonszámáról és az elektronikus levelezési címéről is
  • a termékért vagy szolgáltatásért járó ellenszolgáltatás - adóval megnövelt - teljes összegéről

A rendelet melléklete tartalmazza azokat a mintákat, amelyeket a fogyasztó elállási, illetve felmondási jogáról át kell adni a fogyasztónak. Így a vállalkozás és a fogyasztó közötti áruvásárlási szerződéstől az utóbbi 14 napon belül indoklás nélkül elállhat. A szolgáltatási szerződést pedig annak kezdetétől számítva, 14 napon belül - ugyancsak indoklás nélkül - felmondhatja a fogyasztó.

 
Az elállást, illetve felmondást követő 14 napon belül kell a vállalkozásnak visszatérítenie a vételárat - illetve a szolgáltatás ellenértékét - beleértve a fuvarozási költséget is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?