Bezár a budapesti Danone

2014.06.11. 10:20 Módosítva: 2014.06.11. 11:47

A Danone budapesti gyárának kapacitáskihasználtsága olyan kritikusan alacsony, ami hosszú távon már nem tartható fenn, ezért a vállalat szerdán bemutatott terve szerint fokozatosan csökkentenék, 2015 második félévére pedig beszüntetnék a budapesti gyártást. A lépést a friss tejtermékek iránti, évek óta tartó tartósan csökkenő kereslet, illetve a kedvezőtlen élelmiszer- és tejipari trendek teszik szükségessé, írja az MTI. A magyarországi értékesítések 20 százalékkal estek vissza 2011 és 2013 között.

A menedzsment megkezdi az egyeztetést a vállalati szakszervezettel, illetve üzemi tanáccsal a tervről, a javasolt időzítésről és a dolgozói támogatócsomagról. A terv 155 alkalmazottat érint a 270 magyarországi dolgozóból. A Danone Kft. folytatja kereskedelmi tevékenységét Magyarországon, a termékek maradnak a magyar piacon.

A Portfolio.hu szerint a vállalat folyamatosan gondokkal küzd Európában, az értékesítések az elmúlt negyedévekben folyamatosan csökkentek (igaz, a visszaesés dinamikája lassul). Míg más régiókban látványosan jól teljesít a cég. A menedzsment ezért döntött úgy, hogy Budapest mellett Casale Cremascóban (Olaszország) és Hagenowban (Németország) is megszünteti a gyártást. 

Mit csinál Magyarországon a Danone?

A Danone Csoport első hazai tejipari együttműködése az akkori BTV-vel (Budapesti Tejipari Vállalat) 1991-ben valósult meg, és 1996-ban hozta létre a mai nevén is ismert céget. A budapesti gyártó telephelye savanyított tejkészítmények (tejföl, kefir, natúr és gyümölcs joghurtok és tejdesszertek) gyártásával foglalkozik. A Danone Tejtermékgyártó és Forgalmazó Kft. 2012-ben 27,7 milliárd forintos árbevételt és 82 millió forintos adózott eredményt ért el.

Mekkora a vállalatcsoport?

A Danone 190 gyárral rendelkezik világszerte, ahol 104 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak. Tavaly a vállalat 21 milliárd eurós árbevételt ért el, melynek 60 százalékát a feltörekvő piacokon realizálta. A befektetők bíznak a vállalatban, idén több mint 6 százalékot erősödött a Danone árfolyama. A mostani bejelentésnek egyébként nem volt hatása az árfolyamra.