Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Bezár a budapesti Danone

2014.06.11. 10:20 Módosítva: 2014-06-11 11:47:49

A Danone budapesti gyárának kapacitáskihasználtsága olyan kritikusan alacsony, ami hosszú távon már nem tartható fenn, ezért a vállalat szerdán bemutatott terve szerint fokozatosan csökkentenék, 2015 második félévére pedig beszüntetnék a budapesti gyártást. A lépést a friss tejtermékek iránti, évek óta tartó tartósan csökkenő kereslet, illetve a kedvezőtlen élelmiszer- és tejipari trendek teszik szükségessé, írja az MTI. A magyarországi értékesítések 20 százalékkal estek vissza 2011 és 2013 között.

A menedzsment megkezdi az egyeztetést a vállalati szakszervezettel, illetve üzemi tanáccsal a tervről, a javasolt időzítésről és a dolgozói támogatócsomagról. A terv 155 alkalmazottat érint a 270 magyarországi dolgozóból. A Danone Kft. folytatja kereskedelmi tevékenységét Magyarországon, a termékek maradnak a magyar piacon.

A Portfolio.hu szerint a vállalat folyamatosan gondokkal küzd Európában, az értékesítések az elmúlt negyedévekben folyamatosan csökkentek (igaz, a visszaesés dinamikája lassul). Míg más régiókban látványosan jól teljesít a cég. A menedzsment ezért döntött úgy, hogy Budapest mellett Casale Cremascóban (Olaszország) és Hagenowban (Németország) is megszünteti a gyártást. 

Mit csinál Magyarországon a Danone?

A Danone Csoport első hazai tejipari együttműködése az akkori BTV-vel (Budapesti Tejipari Vállalat) 1991-ben valósult meg, és 1996-ban hozta létre a mai nevén is ismert céget. A budapesti gyártó telephelye savanyított tejkészítmények (tejföl, kefir, natúr és gyümölcs joghurtok és tejdesszertek) gyártásával foglalkozik. A Danone Tejtermékgyártó és Forgalmazó Kft. 2012-ben 27,7 milliárd forintos árbevételt és 82 millió forintos adózott eredményt ért el.

Mekkora a vállalatcsoport?

A Danone 190 gyárral rendelkezik világszerte, ahol 104 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak. Tavaly a vállalat 21 milliárd eurós árbevételt ért el, melynek 60 százalékát a feltörekvő piacokon realizálta. A befektetők bíznak a vállalatban, idén több mint 6 százalékot erősödött a Danone árfolyama. A mostani bejelentésnek egyébként nem volt hatása az árfolyamra.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?