Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Itt az európai költségvetés

2014.06.11. 16:27

Bemutatta szerdán javaslatát az Európai Unió 2015-ös költségvetésére az Európai Bizottság. A tervezet jövőre 145,6 milliárd euró értékben tenné lehetővé a kötelezettségvállalást, és 142,1 milliárd euró tényleges kifizetést tartalmaz – írja a Napi.hu.

A kifizetések mintegy 40 százaléka a korábbi, 2007 és 2013 közötti időszakban tett kötelezettségvállalások teljesítése. A jövő évi uniós költségvetésben emellett a bizottság a korábbiaknál jóval többet szán a munkahelyteremtés és a növekedés beindítása elősegítésére, a kutatás-fejlesztésre, a kontinensen átívelő energia-, közlekedési és informatikai hálózatok fejlesztésére. Több jut majd fogyasztóvédelemre, valamint a migráció, a menedékkérők kezelésére és beilleszkedésük elősegítésére.

A teljes uniós költségvetés kevesebb mint öt százalékát teszi ki az uniós intézményrendszer fenntartásának és működtetésének költsége. Emellett a bizottság azt is közölte: folytatódik a létszámcsökkentés. Korábban a brüsszeli testület azt vállalta, hogy öt év alatt 5 százalékkal mérsékli munkavállalói számát. Ennek megfelelően jövőre harmadik alkalommal tervezi csökkenteni a bürokrácia méretét.

A bizottsági javaslat közzétételét követően most a tagállamok szakminisztereit tömörítő tanácsnak és az Európai Parlamentnek (EP) is ki kell alakítania a maga álláspontját a kérdésben, majd a költségvetés akkor tekinthető elfogadottnak, ha a két intézmény meg tud állapodni egymással, és azt mind a tanács, mind az EP azonos formában elfogadja.