Valér
-2 °C
0 °C

Gombelem: egy alábecsült veszély

2014.06.18. 15:31

Halálos is lehet, ha egy kisgyerek lenyel egy gombelemet - figyelmeztetett szerdán az Európai Bizottság és az OECD. A brüsszeli testület fogyasztóvédelmi kérdésekért felelős tagja, a horvát Neven Mimica szerint a legtöbben nincsenek tisztában a gombelemek jelentette kockázattal, holott ezek az apró energiaforrások szinte minden háztartásban jelen vannak valamilyen eszközben, például számológépekben, játékokban, távirányítókban.

Mimica két fotót is feltöltött Twitter-csatornájára, amelyeken az látható, milyen roncsolást okoz a szövetekben öt, illetve 20 óra elteltével egy-egy gombelem. A pusztító hatást 2-2 szelet felvágott közé helyezett elemekkel szemléltette a biztos.

"Lenyelve halálosak lehetnek. Célom, hogy minél több szülő figyelmét felhívjam a kockázatokra annak érdekében, hogy az ilyen eszközöket tartsák olyan helyen, ahol gyerekek nem férhetnek hozzá" - fogalmazott a fogyasztóvédelmi biztos, aki a gyártókat is arra kéri, hogy vegyék figyelembe a kockázatokat, a tervezésnél pedig a fogyasztók biztonsága legyen az elsődleges szempont.

A gombelemek hordozta kockázatra a Gazdasági Fejlesztési és Együttműködési Szervezet (OECD) is igyekszik felhívni a figyelmet. A párizsi székhelyű szervezet ezt a hetet az apró energiaforrások jelentette veszélyek nemzetközi tájékoztatási hetévé nyilvánította.