Árpád
-2 °C
4 °C

Sztrájkot fontolgatnak a tejesemberek

2014.06.24. 12:17 Módosítva: 2014-06-24 12:17:48

A Földművelésügyi Minisztériumba (FM) szervezett mai egyeztetésektől teszik függővé a tejtermelők, tartanak-e országos demonstrációkat a fokozódó importveszély miatt - írja az agrarszektor.hu. A prognózisok szerint az uniós tagországokban most nagy mennyiségű tejtermék-készlet kerülhet piacra, ami dömpingáron jelenhet meg a magyar boltokban is. A hazai tejtermelők attól tartanak, hogy a belföldi tejfelvásárlási árak drasztikusan eshetnek.

Kijelölték a tejtermelők a felelős személyeket tegnapi egyeztetésükön egy esetleges tejpiaci demonstráció megszervezéséhez, de a megmozdulásokról egyelőre nem hoztak konkrét döntést – közölte az agrarszektor.hu-val Lukács László, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója. A gazdálkodók egyetértettek abban, hogy szükségessé válhat a határozottabb fellépés, de ezt attól tették függővé, milyen eredményeket hoz az FM-be szervezett délutáni tárgyalás, amelyen a tárca képviselői mellett a feldolgozók és a kereskedők vesznek részt.

Túltermelés van 

A termelői aggodalmakat az növeli, hogy a prognózisok szerint a közeljövőben nagy mennyiségű tejtermék-készlet kerülhet az uniós piacra. E tételek alapvetően az év első felében halmozódtak fel, amikor az egész EU-ban tejtúltermelés alakult ki.

Most viszont – derül ki a magyar piaci értékelésekből – az azonnali üzletkötéseknél már látszanak annak jelei, hogy újra normalizálódhat a piac, ezért az uniós tejágazati szereplők várhatóan meglévő készleteik gyors „kisöprése” mellett döntenek, akár veszteségek bevállalásával is.

Ennek következménye az lehet, hogy egyes – elsősorban német, cseh, szlovák, lengyel és holland - tejtermékek dömpingáron jelennek meg a magyar piacon, ez pedig a hazai tejfelvásárlási árak drasztikus eséséhez vezethet.

Korlátozni szeretnének

A terméktanács a 2014. április 1. és 2015. március 31. közötti úgynevezett kvótaév második negyedévére kilogrammonként 101 forintos tejfelvásárlási alapárat határozott meg, de egyes félelmek szerint a tényleges hazai átvételi árak akár 80 forintra is csökkenhetnek, ha a dömpingáras importtermékek valóban a magyar piacra jutnak.

A mai egyeztetésen a terméktanács ötpontos javaslatcsomagot ad majd át a kereskedőknek – mondta Lukács László. Az importtal szembeni lépések között szerepel, hogy az üzletláncok korlátozzák a tejtermék-behozatalt, ne alkalmazzanak dömpingárakat, beszerzéseiknél a magyar termékeket részesítsék előnyben, közvetlenül hazai feldolgozóktól vásároljanak és magyar tejtermékekkel akciózzanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?