Ilona
17 °C
32 °C

Dehogyis dolgozom, csak itt kapálgatok!

2014.06.30. 07:19

A mezőgazdasági idénymunkások, illetve az átmeneti időre felvett vendéglátós és építőipari alkalmazottak munkavállalásának jogszerűségét is ellenőrzi az adóhivatal a nyári, őszi hónapokban; a hatósági adatok szerint több százezer ember teremti elő legalább részben megélhetésének anyagi alapjait a különféle időszakos tevékenységekből - írja hétfői cikkében a Magyar Nemzet.

Az újság beszámolója szerint öt hónap alatt nagyjából 4,1 milliárd forint adóbevételre tett szert a közkassza azokból a csekély összegű befizetésekből, amelyeket például a napszámost felfogadó gazdák, a kisegítő személyzetet időlegesen alkalmazó kereskedők és vendéglátósok, a segédmunkást felvevő építőipari cégek vagy a statisztákat foglalkoztató filmes vállalkozások fizetnek be.

Aszalós Andrea, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) sajtóreferense a lapnak elmondta: idén, június elejéig majdnem 370 ezer ember szegődött el egy-egy napra vagy kicsivel hosszabb időre alkalmi munkásnak. Mivel a mezőgazdasági munkák és a turisztikai szezon lényegében csak most kezdődik, miként az építőiparnak kedvező időszak nagy része is előttünk áll, számottevően emelkedhet ez a szám.

Az előírások betartását az idén szigorúan ellenőrzi a NAV, az idényjellegű foglalkoztatás áttekintése a kiemelt szempontok között szerepel. E területen ugyanis – az utóbbi évek tapasztalata szerint – előfordulnak szabálytalanságok, a legtöbbször az, hogy a munkáltató késve jelenti be alkalmazottait.