Egyéves a nemzeti dohánybolt

2014.07.01. 07:57

A dohánygyárak azt remélik, hogy az év végére stabilizálódik a dohány-kiskereskedelem – írja az MTI a Világgazdaság cikkére hivatkozva.

Az első nemzeti dohányboltok egy éve nyíltak, jelenleg 6005 trafik szerepel az adóhatóság listáján. A dohányáruk jelentős drágulása (19 százalék), valamint a trafikrendszer bevezetése következtében a lakosság dohányzási szokásai átalakultak: cigarettavásárlásra a háztartások reálértéken ötödével kevesebbet, dohányáru vásárlására ugyanakkor tizedével többet költöttek, mint a megelőző évben – írja az újság a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva. A lap szerint a büdzsé sem járt jól, a 2012-es 345 milliárd forintról 312 milliárdra mérséklődött a dohánygyártmányok jövedéki adójából befolyt bevétel.

„A trafikrendszer még mindig átalakulóban van, hiszen alig egy hónapja kellett a benzinkutak és hipermarketek mellől elköltözniük a boltoknak. Még mindig vannak kiosztásra váró koncessziók. Reméljük, év végére stabilizálódik a dohány-kiskereskedelem” – közölte a lappal a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége.

A szövetség szerint a trafikok közötti minimális távolság bevezetése indokolt és szükségszerű előírás. Úgy látják, hogy még mindenki tanulja a rendszert, de a szövetség tagjai mindent megtesznek, hogy segítsék a trafikosok munkáját. „Nagyon fontosnak és hasznosnak tartjuk a trafikosok továbbképzését. A feketepiac elleni harc mindannyiunk közös érdeke, hiszen mind a gyártók, mind a trafikosok bevételét csökkenti az illegális kereskedelem” – fogalmaztak.