Egyoldalúan kamatot emel a CIB

2014.07.01. 12:57

Miközben a kormány éppen törvényt hoz a bankok egyoldalú kamatemelése ellen, a CIB Bank egyoldalúan megemelte svájcifrank-hitelesei kamatát. Az ügyfelek zúgolódnak, a bank a forrásköltségek kedvezőtlen változására hivatkozik, írta a hvg.hu.

A lap azt írja, miközben a politika attól hangos, hogy a bankok jogtalanul emeltek kamatot és már készülnek a törvényjavaslatok, amelyek miatt akár 600-900 milliárd forintot is visszafizethetnek a bankok, a CIB úgy döntött, bizonyos ügyfeleinél szemptembertől közel egy százalékponttal (0,97 százalékkal) megemeli a hitel ügyleti kamatátA CIB az egyoldalú kamatemelésről szóló levélben azt írta, az emelésre azért van szükség, mert nőttek a forrásköltségek.

Frissítés:

A bank a hvg.hu cikke után felhívta a figyelmet, a döntés korábbi, az erről szóló levelük is június 13-i keltezésű, vagyis a kamatemelésről korábban döntöttek a Kúria határozatánál. Mint ismert, a Kúria június 16-án a devizahiteles ügyekre érvényes jogegységi határozatot hozott, és ebben amellett, hogy tisztességtelennek nyilvánította az árfolyamrés alkalmazását a devizahiteles szerződésekben, szigorú kritériumot állapított meg az egyoldalú kamatemelésekkel kapcsolatban is.