Állami vállalatok vezetőit válthatják le

2014.07.03. 07:52

Akár már a jövőhéten leválthatják egyes állami cégek vezetőit, derül ki Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter Napi Gazdaságnak adott interjújából. Seszták szerint az állami cégek lefejezése nem cél, de a héten eredményhatékonysági elemzést készítenek, és ha szükségesek a személycserék, azt minél hamarabb szeretnék bejelenteni.

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány növelné az állami tulajdont a villamos energia és a gáz piacán. Az MVM-csoport esetében az a cél, hogy teljes mértékben állami kézbe kerüljön, de terveznek akvizíciót más területen is, például előrehaladott állapotban van a Bombardier MÁV Kft. külföldi tulajdonosi részesedésének kivásárlása is. Seszták szerint a stratégiailag fontos cégek megvásárlásához szükséges forrás rendelkezésre áll.

Hamarosan a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) és a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) is állami kézbe kerülhet. Az FCSM esetében a többségi tulajdonrész Budapest önkormányzatának kezében van, 25 százalék plusz egy szavazattal pedig a német Berlinwasser Holding AG, valamint a francia Veolia Environnement S.S. rendelkezik.

A miniszter szerint az áram és a távhő lakossági árának soron következő csökkentésére a szolgáltatók nyeresége nyújt majd fedezetet.

"Üzenem az ellenfeleimnek, hogy írhatnak bármit, ez a jövőben sem jelent majd problémát, nem tántorít el attól, hogy elvégezzem a rám bízott feladatokat" − ezt pedig arra reagálta Seszták, amit megírtunk, és ami miatt például az Együtt-PM feljelentést is tervezett tenni a miniszter ellen:

Seszták évekig volt részese olyan vállalkozások alapításának, amelyek szinte kivétel nélkül cégtemetőkben végezték rövid és kevéssé átlátható működésüket. Orosz és ukrán állampolgárok nevére néhány kisvárdai címre legalább 700 betéti társaságot jegyeztek be. A társaságok cégbíróságokon fellelhető dokumentumaiba szúrópróbaszerűen belepillantva az látszik, hogy az egy kaptafára alapított cégek bejegyzésénél közreműködő jogász rendre Seszták Miklós volt.