Laura, Alida
15 °C
32 °C

Jön a negyedik szlovák mobilszolgáltató

2014.07.04. 14:40

Már az idén ősszel elindítja a lakosságnak szánt szolgáltatásait a negyedik szlovákiai mobilszolgáltató a Swan, amely 4G-s szolgáltatásának beindításával lép a piacra - írja az MTI a Hospodárské Noviny (HN) szlovák lapra hivatkozva.

Szlovákiában három mobilszolgáltató működik. A legtöbb aktív SIM-kártya előfizetővel üzemelő Orange, a második legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező Telekom, amely az első szlovákiai mobilszolgáltató, az Eurotel megvásárlásával lépett a piacra, valamint az O2, amely 2007-ben indította el a szolgáltatást és az általuk kiadott SIM-kártyák tekintetében a legdinamikusabban fejlődő szolgáltató.

A Swan eddig az optikai hálózatán terjesztett szolgáltatásairól volt ismert a szlovák piacon, és idén januárban nyerte el a 4G-s hálózat működtetéséhez szükséges frekvenciát, amelyért 6,6 millió eurót fizetett.

A HN szerint a gyors internetezést lehetővé tevő 4G-s hálózat működtetését kezdetben néhány nyugat-szlovákiai városban, köztük Nagyszombatban, Bazinban és Nyitrán indítja be a Swan, amely a közeljövőben 50-100 millió eurót tervez költeni távközlési hálózata fejlesztésére.

A vállalat célja, hogy a szlovák mobilszolgáltatói piacon 2015 végéig 200 ezer aktív SIM-kártyát üzemeltessen, távlati terveikben pedig a félmilliós ügyfélszám szerepel. A célkitűzés nem tűnik aránytalannak, tekintve, hogy a hét évvel ezelőtt a szlovák piacra lépett O2 tavaly elérte a másfél millió ügyfelet és a számuk tavaly megközelítőleg 200 ezerrel nőtt.

A januárban elnyert 4G-s frekvenciák tartós próbaüzemét legkésőbb július 8-án kell beindítaniuk a licencet szerzett szlovákiai távközlési cégeknek. A 4G-s hálózat kereskedelmi üzemeltetését Szlovákiában elsőként az abban jelenleg legnagyobb lefedettséggel - a lakosság 31 százaléka - rendelkező Telekom indította el. Az Orange a jövő hétre ígérte a kezdést és az év végéig a 30 százalékos lefedettség elérését tervezi. Az O2 egyelőre nem közölt részleteket 4G-s hálózatának kereskedelmi célú üzemeltetéséről.