Sok vevőt átverhetett a Citroen

2014.07.07. 16:08 Módosítva: 2014.07.07. 16:09

A Citroen autócsere programját népszerűsítő hirdetéseiben megtévesztette a fogyasztókat az elérhető kedvezmények feltételeivel kapcsolatban – állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A cég büntetésből 40 000 000 forintot fizethet. 

A Citroen 2012. december 1. és tavaly november 5. között akciózott azzal, hogy aki leadja öreg autóját, az a legalacsonyabb meghirdetett áron kaphat új Citroent, plusz hozzá 4 év extra garanciát. Egy feltételt azonban eltitkolt a cég: a kedvezmény csak annak járt, aki a Citroen Autócsere Finanszírozás igénybevételével vásárolt. Volt olyan hirdetés is, ami arról szólt, hogy a vásárlással szerezhető meg a kedvezmény, miközben ez valójában a lízingre vonatkozott. 

A Citroën vitatja a döntést

"A Citroën Hungária Kft. mind tartalmában, mind a bírság mértékében elfogadhatatlannak tartja a GVH határozatát, amely szerint a Citroën Autócsere Program keretében megtévesztette volna fogyasztóit" – áll a cég közleményében. Szerintük a hirdetésben egyértelműen megjelölték, hogy a legalacsonyabb ár Citroën Autócsere Finanszírozás igénybevételével érhető el. 

A Citroën szerint a programmal és a hirdetéssel kapcsolatban sem kaptak egyetlen egy panaszt sem a fogyasztóktól, az eljárást a GVH hivatalból indította. A cég szerint a GVH "határozatában nem vette figyelembe, hogy a gépjármű minden háztartás életében a második legfontosabb beruházás, amelyet hosszas mérlegelés előz meg a fogyasztó részéről, ezért a kiválasztási és szerződéskötési folyamat átlagosan több mint 2 hétig tart". Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy "a pénzügyi lízing formájában történő tulajdonszerzést a GVH nem tekinti vásárlásnak".

A Citroën bírósághoz fordul jogorvoslatért.