Három százalékot nőhet idén a gazdaság

2014.07.08. 15:01

A Kopint-Tárki kutatói idén 3 százalék körüli gazdasági növekedésre számítanak, az export bővülése az idei évben még jelentős lesz, a fogyasztási kiadások növekedése pedig tovább gyorsul – mondta kedden Palócz Éva, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezérigazgatója az intézet idei második konjunktúrajelentését ismertető sajtótájékoztatón, írja az MTI.

Palócz Éva elmondta, a fogyasztás durván két százalékkal emelkedhet idén, a beruházások éves átlagos növekedése, az első negyedévi kiugró bővülés után lassul, de éves átlagban még így is meghaladja a 9 százalékot. A konjunktúrakutató cég idén átlagban 310 forintos euró árfolyamot valószínűsít.

A közmunka miatt nőhet a foglalkoztatottság

A téli közmunkaprogram eredményeképpen 2014 elején is folytatódott a foglalkoztatottság rendkívüli ütemű növekedése, a látványos évkezdés után mérsékeltebb ütemben, de folytatódhat a javulás, éves átlagban 2014-ben 8 százalék körüli munkanélküliségi rátával számolnak a kutatók.

A Kopint-Tárki előrejelzése szerint idén és jövőre is 2,9 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos államháztartási hiány várható.

Az infláció idén történelmi mélypontot ér el, éves szinten is mindössze 0,2 százalék körül lesz, az infláció csökkenésének ilyen jelentős mértékéhez elsősorban az energiaárak 10 százalékot meghaladó esése járult hozzá.

Nagyon jól megy az építőiparnak

Palócz Éva elmondta: az idén az ipar bruttó termelésének nagyjából 7,5 százalékos bővülésével számolnak, az év további részében a belföldi értékesítés növekedni fog, az exporteladások eddigi kiugróan magas növekedési üteme viszont valamelyest mérséklődik majd. 

Az építőipari termelés az idei év elején nagyon felgyorsult, éves átlagban 18 százalékos, vagy még ennél is magasabb növekedést vár az ágazatban a konjunktúrakutató cég.

Kérdésekre válaszolva elmondta: a devizahitelesek mentőcsomagjának hatására a jövőben a lakossági fogyasztás nőhet. A kormány célja azonban nem lehet az, hogy az egész bankrendszer működését ellehetetlenítse, a csomag bevezetését valamilyen módon össze kellene kötni a banki különadó rendezésével. Egy másik kérdésre elmondta: a jegybanki alapkamat csökkentését 2 százaléknál végképp abba kellene hagyni.