Szerbia egyelőre nem megy csődbe, az IMF-hez fordul

2014.07.14. 16:08

Súlyos megszorítások elé néz Szerbia, mert nem tudják tartani a költségvetést, ezért a Nemzetközi Valutaalaptól kérnek segítséget – írja a portfolio.hu. Az ország hároméves hitelmegállapodást kötne az IMF-fel, még idén.

Dusan Vujovic, az aktuálisan eljáró pénzügyminiszter (Lazar Krstic korábbi miniszter július 12-én lemondott) arra tett ígéretet, hogy az országa semmiképpen sem megy csődbe, a megszorítások pedig egyenlőbben terhelik majd a gazdaságot az elkövetkező években.

Szerbia még a magas hiánya mellett sem fog csődbe menni, "legalábbis egyelőre nem" - fogalmazott kissé meglepően a pénzügyminiszter, amit azzal magyarázott, hogy az országa likviditási helyzete kielégítő, míg a tőkebeáramlások mértéke elégséges. A Világbank korábbi közgazdásza szerint ugyanakkor fel kell ébrednie a szerb politikusoknak, és hitelesen kell elköteleződniük a reformok mellett. Ebben pedig nagy segítséget nyújthatna az IMF-el kötött megállapodás.

"Újra szeretnénk kezdeni a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal, és remélhetőleg véglegesíthetjük a megállapodásunkat a negyedik cikkely szerinti felülvizsgálat mellett. Szeptember végén vagy október elején erre már sor is kerülhet" - számoltak be a pénzügyminiszter szavairól nemzetközi hírügynökségek.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a parlamentnek még jóvá kell hagynia Vujovic elképzelését a megszorításokkal és az IMF-programmal kapcsolatban. A pénzügyminiszter szerint a terve hitelességet adna az országnak, és emellett még szociálisan is elviselhetőbb volna. A program szerint az államháztartási hiányt évente 500 millió euróval csökkentenék 2017-ig.

A kiadások csökkentését segítő konkrét tervek között egyébként olyanok merültek fel, amik kifejezetten fájdalmasak lehetnek majd a szerbek számára. Szóba került az állami foglalkoztatottak bérének és nyugdíjának csökkentése, a közigazgatásbeliek egy részének elbocsátása és a nők kitolt nyugdíjkorhatára is.