Megremegett az orosz tőzsde az amerikai szankciókra

2014.07.17. 08:55

Komoly mínuszban indítottak a moszkvai értéktőzsdék csütörtökön és egy hónapja a legalacsonyabb szintre került a rubel a dollárral szemben az Oroszország ellen hozott újabb amerikai büntetőintézkedések miatt.

A dollárban jegyzett részvények kereskedését tükröző RTS-index 3,08 százalékkal, 1308,86 pontra zuhant nyitáskor, a rubelkereskedésű MICEX-tőzsdemutató 2,28 százalékkal, 1441,09 pontra csökkent az MTI szerint.

A Rosznyefty olajipari cég árfolyama 6 százalék, a Novatek, a második legnagyobb orosz gázipari vállalat részvényára 5,5 százalék mínuszban állt percekkel a kereskedés 8 órai kezdete után. A rubel árfolyama csaknem egy százalékkal, egy hónapja legalacsonyabb szintre, 34,80-ra gyengült a dollárhoz képest.

Mint arról szerdán beszámoltunk, az Egyesült Államok tovább szigorított Oroszország elleni szankcióin az ukrajnai konfliktus miatt. Míg eddig inkább csak magánszemélyeket és cégeket sújtott Washington Moszkva ukrajnai politikája miatt, szerdán egész gazdasági szektorokat érintő szankciókat hozott.

Ezek kiterjednek az energetikára és a fegyveriparra is, továbbá több bankra. Az érintett vállalatok között van a Rosznyeft energetikai óriás. A listára került a Gazprom pénzintézete, a Gazprombank is.

Szintén büntetőintézkedésekkel sújtják a Vnyesekonombankot (VEB), amelynek vezetői között van Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök. A fegyveriparból nyolc cég került fel a listára. Az amerikai pénzügyminisztérium által kiadott tájékoztatás szerint a szankciókkal sújtott vállalatok számára jelentősen korlátozzák az amerikai piacokon való megjelenést.