Az MKB-nak 5,1 milliárdos veszteséget jelent az árfolyamrés semmissége

2014.07.21. 15:36

Az MKB Bank Zrt. az árfolyamrés alkalmazásának semmissége miatt 2014 első félévére 5,1 milliárd forint céltartalékot képzett az ügyfelekkel történő elszámolás fedezetére - jelentette be hétfőn a hitelintézet.

Az egyoldalú szerződésmódosításokkal kapcsolatban – amelyek hatása jelenleg nem számszerűsíthető – az MKB Bank a törvényben biztosított határidőn belül élni fog a perindítás lehetőségével, írja az MTI.

Az Országgyűlés július 4-én fogadta el a devizahiteleseket megsegítő első törvényt, amely semmisnek mondja ki az árfolyamrést, és ahelyett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos devizaárfolyamának alkalmazását írja elő. A jogszabályt pénteken hirdették ki.

A pénzügyi intézményeknek a törvény hatályba lépése után kilencven napon belül kell átszámolniuk a folyósítás és a törlesztés összegét visszamenőleg, külön törvényben meghatározott módon.

A pénzügyi intézményeknek a törvény hatályba lépését követő 30 napon belül meg kell vizsgálniuk a fogyasztói kölcsönszerződés részévé váló azon általános szerződési feltételeket, amelyekben szerepel az egyoldalú szerződésmódosítást lehetőségét tartalmazó kikötés. Utána nyilatkozniuk kell arról, hogy az azokban foglalt szerződéses feltételeket tisztességesnek vagy tisztességtelennek tekinti-e.

Az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő szerződéses kikötés semmis, ha a pénzügyi intézmény a törvényben meghatározott határidőn belül nem kezdeményezi a polgári peres eljárás lefolytatását, vagy a bíróság a keresetet elutasítja vagy a pert megszünteti.