Újabb oroszok kerültek a feketelistára

2014.07.24. 18:21

Újabb 15 orosz, illetve oroszpárti ukrán személy, valamint 18 "entitás" - intézmény, illetve vállalat - kerül fel az EU Ukrajnával kapcsolatos feketelistájára - közölték csütörtökön Brüsszelben uniós források.

Eddig 72 személy szerepelt a természetes személyek feketelistáján, ezt most 15 fővel 87-re bővítették, és 18 jogi személyt is korlátozás alá vontak - közölték a nagyköveti ülés kimenetelét ismerő források. Csütörtökön az uniós országok EU-nagykövetei tanácskoztak és jutottak erre a döntésre az ukrajnai orosz agresszió miatt.

Az uniós országok külügyminiszterei keddi brüsszeli tanácskozásukon már konkrétan megnevezték a pénzügyi szolgáltatások ágazatát, a hadiipart, valamint az energetika fejlett technológiát alkalmazó területét, mint amelyek érintett szektorai lehetnek az EU "célzott" korlátozó intézkedéseinek. Az ilyen korlátozások már az Oroszország elleni EU-szankciós rezsim harmadik szakaszára való áttérést jelentenék, és Brüsszelben úgy vélik, az erről való hivatalos döntést csúcsszinten kell meghozni.

Az EU-nagykövetek csütörtöki tanácskozásán azonban nem csupán ennek a harmadik szankciós szakasznak az előkészítéséről volt szó, hanem döntést hoztak arról is, hogy - még a második szakasz keretein belül maradva - kiszélesítik a vagyonbefagyasztással, vagyis gyakorlatilag legfőképpen bankszámlazárlattal sújtott természetes, illetve jogi személyek körét. A természetes személyek esetében a vagyonzárlathoz uniós beutazási tilalom is társul.