Pihenőidőt és védőitalt kell adni nagy melegben

2014.07.25. 12:44

Magyarországon a nagy melegben a munkaadónak számtalan kötlezettsége van, hogy a dolgozói számára megfelelő körülményeket biztosítsa. Így a munkaügyi ellenőrök megbüntethetik a céget, ha álló munkánál egy méteres, ülő munkánál fél méteres magasságban nem biztosítják: 

  • szellemi tevékenységnél 21-24 fokot,
  • könnyű fizikai munkánál 19-21 fokot,
  • közepesen nehéz fizikai munka esetében 17-19 fokot,
  • míg nehéz fizikai munka esetén 15-17 fokos

hőmérsékletet. Ha az előírt hőmérsékleti értékek nem valósíthatók meg, akkor az úgynevezett effektív, illetve korrigált effektív hőmérsékletet kell figyelembe venni, idézte fel még korábban az Adó.hu. Ezeket elvileg úgy határozzák meg, hogy figyelembe veszik a levegő relatív nedvességtartalmát és a légsebességet, illetve a hősugárzást is. Persze a munka jellege is beleszámít, szabadtéri éptkezésnél például nem elvárt, hogy felhőket varázsoljanak az égre, de azért számos egyéb dolgot ilyesmi munkáknál is elvárnak. 

Óránként legalább 5, legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, ha a munkahelyi klíma a 24 fokos korrigált értéket meghaladja.

Emellett félóránként 14-16 fokos alkoholmentes védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, nehogy kiszáradjanak. A védőital nem lehet túl cukros sem, a cukortartalom nem haladhatja meg a 4 súlyszázalékot, kivéve, ha mesterséges édesítőszerrel ízesítették.

nagymeleghez (animatik)
Újruzsszéki Gábornak van erre egy mondása

A szabdban dolgozóknál mindzek mellett még külön oda kell figyelni a következőkre a rendeleti szabályozás szerint:

  • Magas UV-sugárzás - 7,5-es index felett - ha megoldható, korábban kell a műszakot elkezdeni, 11-15 óra közötti időszakban szünetet kell tartani, később viszont már lehet a munkát folytatni.
  • Ahol ez lehetséges, a szabadtéri munkaterületet sátorral, ponyvával kell árnyékolni. A fém, az üveg felületekről a visszaverődő sugárzást a lehetőségekhez képest ki kell iktatni.
  • Figyelni kell a dolgozók cseréjére, azaz a munkát úgy kell megszervezni, hogy felváltva tartózkodjanak a tűző napon, illetve a kritikus napszakban a zárt téren folyjon a munka.
  • A pihenőidőt fedett, zárt, vagy ha ilyen nincs, akkor szabadtéri, de árnyékolt helyen kell biztosítani.
  • Megfelelő munkaruhával kell ellátni a dolgozót és elő kell írni a sapka, kalap használatát a hőségben. Nehéz megtalálni a megfelelő öltözéket – jól is szellőzzön és a sugárzás ellen is védjen.

Zárt munkahelyen pedig olyan ablakokat, tetőablakokat és üvegfalakat kell beépíteni, amelyek a munka és a munkahely jellegének megfelelően kiküszöbölik az erős napsugárzás hatásait, bármit is jelentsen ez.