Nagy a baj az ukrán gazdaságban

2014.07.30. 14:07

Negyedéves alapon 2,3 százalékkal, míg éves összevetésben 4,7 százalékkal esett az ukrán gazdaság - tette közzé ma délelőtt az ukrán statisztikai hivatal. Ez jelentős részben az áprilisban elindult kelet-ukrajnai harci eseményekkel, az amiatt leállt, vagy akadozó gazdasági folyamatokkal függ össze – Portfolio.hu.

Minden egyre rosszabb

Az első negyedévben éves alapon már 1,1 százalékos volt az ukrán GDP visszaesése, így a ma közzétett adattal együtt lényegében már az első félévben beigazolódott az ukrán kormány azon korábbi előrejelzése, hogy idén éves átlagban 3 százalékos lesz a recesszió mértéke.

Ennél azonban minden bizonnyal súlyosabb lesz a tényleges visszaesés, hiszen a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyékben dúló harcok (amelyek áprilisban kezdődtek) negatív gazdasági hatásai csak az utóbbi hetekben kezdtek egyre intenzívebbé válni a csaknem napi szinten tucatnyi halálos áldozattal járó harcok nyomán. Az IMF legfrissebb előrejelzése szerint már 6,5 százalékos ukrán recesszió várható idén. Az ukrán gazdaság 2012 második felében süllyedt recesszióba, és 2013-ban sem tudott növekedni (éves alapon).

Timothy Ash, a Standard Bank londoni feltörekvő piaci elemzője szerint a friss ukrán konjunktúra-adatok még ennél is sokkal súlyosabb recesszióra utalnak. Az ukrán jegybank saját termelési indexe (ami jól korrelál a GDP-vel) júniusban már 10,1 százalékos zuhanást mutatott éves alapon a májusi 7,4 százalékos, illetve az áprilisi 6,2 százalékos esés után. Közben az építőipari termelés 25,7 százalékkal, az ipari termelés 5 százalékkal, a mezőgazdasági termelés 17,6 százalékkal esett az év hatodik hónapjában, míg a kiskereskedelmi forgalom 9,3 százalékkal.

Elszakadt megyék, készenléti pénzek

Az IMF vezérigazgatója egy tegnap esti kommentárban azt jelezte, hogy ha az eredetileg tervezett pályán halad az ukrán gazdaság (azaz ha nem lesz elhúzódó orosz-ukrán konfliktus és az ukrán reformfolyamat halad), akkor nem lesz több pénzre szüksége Ukrajnának a már megkötött 17,6 milliárd dolláros készenléti hitelhez képest.

A nyilatkozat arra utalt, hogy ha letér erről a pályáról Ukrajna, akkor az IMF esetleg kész lenne további forrásokkal is segíteni az országot. Christine Lagarde jelzése ezt követően érkezett, hogy a hétvégén Washingtonban találkozott az ukrán jegybank elnökével és a külügyminiszterrel.

Az említett két kelet-ukrajnai megye egyébként az ukrán GDP közel egyötödét adja főként a nehézipari termelésen keresztül. Ehhez kapcsolódó negatív hír, hogy tegnap jelentette be például a legnagyobb ukrán kokszüzem, hogy az energiaellátási, illetve szállítási útvonalakkal kapcsolatos zavarok miatt kénytelen felfüggeszteni a termelését.