Jenő
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Portugál bankot mentenek 4,4 milliárd euróból

2014.08.04. 07:34

A portugál állam 4,4 milliárd eurós tőkeinjekcióval megmenti az ország második legnagyobb bankját, a több mint egy hónapja pénzügyi viharba került Banco Espirito Santót (BES), jelentette be vasárnap Carlos Costa, a Portugál Bank elnöke az MTI szerint.

Az Európai Bizottság nyilatkozatban tudatta vasárnap, hogy a portugál bankmentő akció összhangban van az Európai Unió állami támogatásokra vonatkozó irányelveivel. Az Espirito Santo család vezetői által csődbe vitt pénzintézet szanálásával a lisszaboni kormány szeretné elkerülni, hogy az ügy megmérgezze a portugál, esetleg az európai pénzügyi szektor egészét.

"Sürgős döntést kellett hozni a betétek védelme és a bankrendszer stabilitásának biztosítása érdekében" - jelentette ki Carlos Costa jegybankelnök, aki szerint a BES fizetésképtelenné válása "veszélybe sodorta volna az ország egész pénzügyi rendszerét". A bankot két részre szakítják, hogy el lehessen választani egymástól a rossz hiteleket és a kockázatmentes termékeket. A bank "mérgező" eszközeit, köztük az Espirito Santo családi cégcsoport nagy kockázatú hiteleit egy később felszámolandó, úgynevezett "rossz bankba" helyeznék át. Az "egészséges" eszközöket pedig egy Novo Banco néven létrehozandó új bankba csoportosítják át, És ez utóbbit a 2012-ben létrehozott portugál bankmentő alap venné kezelésbe.

A Novo Banco dotálására szánt 4,9 milliárd euróból 4,4 milliárd abból a mentőcsomagból származik, amelyet a trojka a pénzügyi válságba került Portugáliának juttatott. A Banco Espirito Santo május óta nehéz helyzetben volt, mert kiderült, hogy könyvelési rendellenességek vannak a tulajdonosi holdingvállalatánál. Július elején a BES részvényárfolyama zuhanni kezdett, miután a befektetők megtudták, hogy a holdinghoz tartozó Espirito Santo International elhalasztotta néhány befektetési értékpapírja után járó hozam kifizetését. A bank részvényeivel való kereskedést pénteken felfüggesztették, miután annak árfolyama egy hét alatt közel 75 százalékot zuhant.