Róbert
16 °C
29 °C
Index - In English In English Eng

Újabb devizahiteles ügyet tárgyal az Európai Bíróság

2014.08.11. 07:16

Újabb magyar devizahiteles ügyben tarthat tárgyalást ősszel az Európai Bíróság, a perben a hazai közjegyzők szerepét tekinthetik át, írta a Magyar Nemzet hétfői számában.

Az Erste-ügyként emlegetett per részleteiről Lehóczki Balázs, a luxembourgi bíróság sajtóosztályának munkatársa a lapnak elmondta, hogy egy magánszemély 2007 végén vett fel svájcifrank-hitelt a pénzintézettől, az adós kötelezettségvállaló nyilatkozatot tett, amit közjegyzői okiratba foglaltak.

A lap írása szerint a dokumentum akkor nyert különös jelentőséget, amikor az ügyfél nem tudta fizetni a törlesztő részleteket, az irat miatt a végrehajtás megindításáért a hitelintézetnek nem kellett bírósághoz fordulnia, elegendő volt a közjegyzőt megkeresnie, és indítványozni az úgynevezett végrehajtási záradék kiállítását.

A közjegyző eleget tett a bank kérésének, a hitelfelvevő azonban úgy véli, a folyamat jogszerűtlen volt, szerinte a közjegyzőnek - az uniós szabályok miatt - a megállapodás aláírásakor kötelessége lett volna vizsgálni, hogy a devizakölcsön-szerződés tartalmaz-e tisztességtelen feltételeket.

Az Európai Bíróság arról dönt majd, hogy - a közösségi rendelkezések szerint - elegendő-e a végrehajtás elrendeléséhez a közjegyző közreműködése, de az is kiderülhet, a közjegyző köteles-e áttekinteni a szerződést, megvizsgálni az egyes kikötéseket. A perben ősszel tarthat tárgyalást a luxembourgi testület.