Konrád
4 °C
17 °C

Egyre többen fogadnak a forint zuhanására

2014.08.12. 16:49

A forintnak minden eddiginél nagyobb esélye van arra, hogy idén rekordmértékűre süllyedjen árfolyama, miután a világ leghosszabbra nyújtott kamatcsökkentési sorozata törékennyé tette a feltörekvő piaci eladási hullámban - írja összefoglalójában a Bloomberg üzleti hírügynökség, foglalja össze a Napi.hu.

A devizapiaci szereplők jelenleg 52 százalékos esélyét látják annak, hogy az euró árfolyama soha nem látott magasságba, 324,25 forintig emelkedjen idén a forinttal szemben, májusban még csak 32 százalék volt ennek a valószínűsége - írja a Bloomberg az opciós árazások alapján.

A forint 3,2 százalékot veszített értékéből az elmúlt három hónap során az euróval, s 5,9 százalékot a dollárral szemben,

ezzel a legrosszabb teljesítményt nyújtotta a 24 feltörekvő piaci deviza közül.

Az cikk szerint Orbán Viktor miniszterelnök kinevezettjei a jegybank kamatmeghatározó testületébe rekord alacsony szintre, 2,1 százalékosra csökkentették az irányadó kamatot 24 kamatdöntő ülés során. Mindezt azért, hogy életet leheljenek a gazdaságba a 2012-es recesszió után. A származékos devizapiacon a hangulat azt követően vált pesszimistává, hogy az Egyesült Államokban megkezdték a monetáris enyhítés visszafogását, ami eddig nyomás alatt tartotta a dollár árfolyamát, növekedett az ukrán konfliktus fertőzési veszélye, s eközben Matolcsy György elnök megígérte, hogy a kamatok 2016-ig változatlan szinten maradnak - emlékeztet a Bloomberg.

Az orosz-ukrán konfliktus jelenleg a legnagyobb külső tényező, amely nyomás alatt tartja a forintot - mondta Balogh Balázs, az X-Trade Brokers Dom Maklerski SA magyar cégének vezetője. 

A Bloomberg szerint a legpontosabb árfolyamprognózisokat adó X-Trade jelenleg a leginkább pesszimista a forinttal kapcsolatban, az euró év végi célára náluk 316 forint. Felidézik, hogy a külföldiek állampapír állománya ebben a hónapban 165 milliárd forinttal csökkent, augusztus 7-én 480 milliárd forintra rúgott, s eközben az irányadó forintban denominált államkötvények hozama 5 bázisponttal, 5,03 százalékra emelkedett, az előző hónapban mélypontját 4,18 százalékon érte el.

Az írás idézi a Morgan Stanley elemzését, amely szerint a regionális politikai és piaci viharok alátámasztják a jegybank kamatokra adott előrejelzéseit, s korlátozzák a további kamatcsökkentésről szóló spekulációkat, ami negatív lehetne a forint árfolyamára nézve. A forint árfolyama akár tisztességesen magához is térhet, amikor a külső kockázatok csökkennek - írták a befektetési bank elemzői.

A Bloomberg írása megemlíti, hogy a kormány mintegy 16 milliárd dollárnyi, főleg svájci frankban és euróban denominált lakossági hitelt szeretne forintra konvertálni a piaci árfolyam alatt. Ez a lépés jelentősen növelheti a bankok keresletét a frank és az euró iránt, hiszen nekik ekkor vissza kell fizetni hiteleiket, amelyekből a lakossági devizahiteleket finanszírozták.

Bár a jegybank megígérte, hogy erre a célra rendelkezésre bocsátja a jelenleg 35,2 milliárd eurónyi devizatartaléka egy részét, Samu János szerint ez a segítség nem lesz elegendő, s a bankoknak meg kell jelenniük a piacon is (azaz a piacon is kell majd devizát vásárolniuk - a szerk.) Hatalmas a bizonytalanság akörül, hogy miképpen lesz kezelve a devizahitelek átváltása. A folyamat jelentős nyomást gyakorolhat az árfolyamra - tette hozzá.