A külföldi bankok már csak az imában bíznak

2014.08.13. 12:11

A Magyarország és a forint iránt érdeklődő befektetők egyre kevésbé tartják biztonságosnak az itteni vagyonukat, az ország ugyanis sokkal sebezhetőbb, mint bármelyik másik a régióban – mondta az Alapblognak Phoenix Kalen, a Société Générale feltörekvő piacokkal foglalkozó stratégája.

A nemzetközi bankok ragaszkodnak a magyar piachoz a szakértő szerint, mivel túl körülményes folyamat egy banknak – csak úgy – elhagynia egy országot, túl sok energiát és pénzekt fektettek be az elmúlt években. De a bankok döntéshozóinál azt érzékelik, valójában tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érzik magukat és egyre inkább csak abban bíznak, hogy meghallgatásra találnak az imáik, reménykednek, hogy a végén minden jóra fordul, hogy a belső viharok is elvonulnak a fejük felől, a magyarországi pénzügyi-gazdasági-politikai környezet pedig megint kiszámíthatóvá, piacbaráttá válik.

Néhány megállapítás Kalentől a forintról:

  • A külföldi befektetők egyrészt érzékelik a magyar jegybank unortodox hozzáállását, pontosabban az abból is fakadó kiszámíthatatlanságot, amely átlengi az egész gazdaságpolitikát, ez a légkör pedig egyre nagyobb óvatosságra inti őket beruházásaikat illetően
  • Magyarország gazdasági sebezhetőségét mindenképpen növeli, hogy a magyar jegybank rendkívül agresszíven csökkentette az alapkamatot egy olyan szintre, amely jóval alacsonyabb a lengyelországinál, holott ez utóbbi ország a külföldiek szemében sokkal biztonságosabb, kiszámíthatóbb hely. 
  • Egyelőre csekély a forinttal szembeni spekuláció mértéke, ennek ellenére nagyon erőteljesen gyengült a magyar deviza, ami azt támasztja alá, hogy Magyarország sokkal sebezhetőbb viharosabb időszakokban, mint a vele szomszédos országok.
  • A magyar kötvényektől bizonyos periódusokban nagyon nagy sebességgel fognak menekülni a külföldiek. A forint kilátásai rosszak, elsősorban azért, mert bármikor radikálissá válhat a forinteszközöktől való szabadulás üteme.
  • A külföldiek magatartásában uralkodóvá válhat az a félelmen alapuló hozzáállás, hogy Magyarországon érdemesebb mihamarabb lefölözni az utóbbi években akkumulálódott profitot, mint várni vele addig, amíg késő lesz.
  • 330 forintos euróárfolyaming az illetékesek semmit sem fognak csinálni, nem fognak igazán beavatkozni a forint érdekében. A döntéshozók azt gondolják, hogy minél állhatatosabbnak, makacsabbnak, ellenállóbbnak mutatkoznak a piaci szereplők előtt, annál gyorsabban elvonul a vihar a forint felett.