Bugyoghat a kínai citromsav Szolnokon

2014.08.18. 17:07

A tervek szerint szeptember 9-én teszik le a kínai és magyar finanszírozással megvalósuló citromsavgyár alapkövét Szolnokon, az üzemben 440 új munkahely jön létre és több száz beszállítótól vásárolnak majd - jelentette be a kormánypártok helyi szervezeteinek jelöltbemutató sajtótájékoztatóján Szolnok polgármestere.

A fideszes Szalay Ferenc elmondta, hétfőn érkezett a Tisza-parti megyeszékhelyre az a szakemberekből álló kínai küldöttség, melynek tagjai a tervezés előkészítésére kaptak megbízást. A polgármester idén tavasszal még azt jósolta, hogy már a nyáron elkezdődik az építkezés.

A kormány által kiemelt beruházássá minősített projekt 20 hektáron valósul meg a szolnoki ipari parkban, amely ezzel megtelik. Az építkezés már a nyáron megkezdődik. A China BBCA üzemében az évi 60 ezer tonna termék előállításához 100 ezer tonna kukoricát használnak majd fel. A tavaszi beszámolók szerint a 100-150 millió dollár értékű beruházás a China BBCA valamint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. közös finanszírozásában valósul meg. A kínai cég a következő ütemben szeretné a feldolgozott kukorica mennyiségét 300-500 tonnára emelni.

A citromsavgyár egyik beszállítója lehet az egyik leggazdagabb magyar, Bige László szintén Szolnokra tervezett kénsavgyára is, teszi hozzá a Napi.hu.  • Hírek
  • Árfolyam