Ön fizetne 5,5 milliárdot három repülős versenyért?

2014.08.18. 14:50

Újra lesz Red Bull Air Race futam Budapesten, a cél érdekében 5,5 milliárdot áldoz a kormány, írja a Napi.hu. Ebből a pénzből háromévi futam jogdíja jön ki, az első versenyt 2015-ben rendezhetik a magyar fővárosban.

Megéri háromszor 1,8 milliárdot fizetni a közösből a Red Bull repülős versenyére?

A 2009-es augusztus 20-i Red Bull Air Race óta nem rendeztek futamot Magyarországon, 2010-es rendezvényt épp az akkor hatalomra került Orbán-kormány fúrta meg, ugyanis biztonsági okokra hivatkozva az akkori futamot lemondták. A Red Bull háza táján sem volt minden rendben: a budapesti után további futamokat kellett törölni, így maga a versenysorozat is pihenőre ment – átmenetileg. A hároméves szünet után az idén indult új útjára a versenysorozat – még magyarországi megálló nélkül.

Úgy néz ki, hogy idehaza is kezdenek megoldódni a 2010-ben nem részletezett biztonsági problémák, ugyanis a futamot a kormány immár közpénzzel – évi hatmillió euróval, vagyis mintegy 1,8 milliárd forinttal támogatja 2015–2017 között – ez derül ki a Magyar Közlönyben a múlt héten megjelent kormányhatározatból.

Az évi hatmillió eurót, azaz évi mintegy 1,8 milliárd forintot az állami többségi tulajdonban levő Hungaroring Zrt. fizeti majd ki a jogtulajdonosnak; az ehhez szükséges pénzt a fejlesztési miniszternek kell biztosítania a következő évek költségvetéseiben – olvasható a kormány határozatában.

A 2015–2017 közötti három évre így a költségvetésből mintegy 5,5 milliárd forintot kell kifizetni a rendezésre – legalábbis a mai euróárfolyamon számolva.