Jóléti céget alapítottak maguknak Matolcsyék

2014.08.21. 19:59

Új vállalkozást alapított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 millió forint jegyzett tőkével: MNB-Jóléti Kft. néven, szállodai szolgáltatás fő tevékenységgel. A cég székhelyének az MNB Szabadság téri székházát jegyezték be, a fióktelepe pedig a jegybank közelmúltban megvásárolt kastélyszállodájának címe, Tiszaroff, Aradi utca 28. – írja a Napi.hu.

A kastélyszálló üzemeltetéséhez és az MNB-s dolgozók üdültetéséhez kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is bejegyeztek az MNB-Jóléti Kft. tevékenységeként, így például az építményüzemeltetést, konferenciaszervezést, szálláshely-szolgáltatást, éttermi, mozgó vendéglátást, bolti kiskereskedelmet, testedzési szolgáltatást, sportlétesítmény működtetést, mosást és tisztítást.

Az új cég ügyvezetője Fömötör Barna, az MNB központi beszerzési igazgatóságának vezetője, aki az előző Orbán-kormány alatt a Miniszterelnökség jogi és ellenőrzési helyettes államtitkára volt.

A magyar jegybanknak volt már egy hasonló nevű és tevékenységű cége, írja a Napi.hu: a szállodai szolgáltatással, üdültetéssel és rendezvényszervezéssel foglalkozó MNB Bankjóléti Kft. , amit azonban már megszüntettek. Az 1989-ben több magyar állami bank által alapított, 1992 óta csak MNB-tulajdonú cég végelszámolásáról 2003 februárjában döntöttek, és ez 2009 szeptemberéig eltartott.

A tiszaroffi kastélyszállót (Borbély-kúria) 415 millió forintért vásárolta meg az MNB a munkavállalóinak üdültetésére. Az MNB közleménye szerint "a társadalmi felelősségvállalási stratégiájának értelmében a jegybank törekszik arra, hogy béren kívüli juttatással, támogatási és segélyezési rendszer működtetésével, valamint egyéb jóléti szolgáltatásokkal támogassa több mint ezer munkavállalóját".

A közleményben arra is utaltak, hogy korábban közel két tucat ingatlan volt a közvetett, illetve közvetlen tulajdonában az MNB-nek, amelyek közül ötöt-hetet rekreációs és üdülési célra használt. Az üdülőhálózatot azonban 2009-ig teljes egészében felszámolták.