Lecsapott a NAV a nagy raklaphamisításra

shutterstock 183552917
2014.08.25. 10:01
Tűzifa lett a hamis raklapokból, egy picivel talán jobb hely lett a világ.

Nem csak olyan dolgokat hamisítanak a hamisítók, amiket van értelme hamisítani. A NAV most elkapott valakit, aki raklapokat hamisított. Az adóhatóság finom élcelődéssel átszőtt sajtóközleménye szerint a tettes raklapokat javított a jogtulajdonos engedélyével – mert a raklapnak jogtulajdonosa is van –, de aztán

a jó üzlet reményében azonban tevékenységét bővítette, raklaphamisításba kezdett.

Az adóhatóság emberei közel ezer darab hamis raklapot foglaltak le nála. Elvették a készítésükhöz használt szerszámokat is, a férfit pedig gyanúsítottként hallgatták ki.

Miért van jogtulajdonosa a raklapnak?

A raklapok a logisztika alapvető egységei közé tartoznak, ezért fontos, hogy pontosan ugyanolyanok (azaz standardizáltak), és jó minőségűek legyenek. Az európai vasúttársaságok ezért hozták létre 1991-ben az EPAL-t, amely ellenőrzi a raklapokat, és amelytől meg kell venni a gyártáshoz szükséges engedélyt. Annak ellenére, hogy nem férnek be igazán jól az ISO-konténerekbe, az EUR-raklap a legelterjedtebb a világon, becslések szerint akár félmilliárd (!) is lehet belőlük.

De további részletek is kiderülnek a nagy raklaphamisításról. A férfi kapott a raklap jogtulajdonosától két besütővasat a javításhoz, ám ha ezekkel dolgozott, csak javítani tudott, mert a vasak beleütöttek két, a javítást jelző pontot is a raklapba.

Ő viszont inkább elkészített tovább besütővasakat is, amelyek már jók voltak a hamisításhoz is, igaz, a szabványoknak nem feleltek meg, és „silány minőségűek voltak". A hamisító viszont már 2500 darab raklapra kapott előrendelést. Csak akkor lepleződött le, amikor a raklap jogtulajdonosa elment a telephelyére ellenőrizni.

De a történet vége mégis jó:

A jogerős ítéletet követően a NAV a bűncselekményből származó hamis raklapokat eljuttatja a rászorulókhoz. A segélyszervezetek közreműködésével szervezett akciók nyomán kórházak, iskolák, létminimum alatt élő családok fűtési költsége csökkenthető.