Kormány: Nem miattunk van egyre több fekete cigi

2014.08.25. 12:14

A kormány szerint nem a trafikrendszer bevezetése miatt nő Magyarországon a cigaretta feketekereskedelme, írja a Világgazdaság.

A feketepiac térnyerése egy korábbi folyamat eredménye, nem köthető kizárólag a dohány-kiskereskedelem állami monopóliumának bevezetéséhez

válaszolta Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter Tóbiás József MSZP-s képviselő írásbeli kérdésére. Szerinte a hazai termékek és az Európai Unión kívüli államok egyre jobb minőségű cigarettái között lévő árkülönbség évek óta növeli a keresletet az olcsó dohányáru iránt.

Semmi közük hozzá

2014 első félévében mindössze 3,6 milliárd szál cigaretta fogyott Magyarországon a NAV adatai szerint, miközben 2012-ben 6,2 milliárdnál tartott ilyenkor a számláló. Most júniusban 701 millió szál fogyott, ami 300-400 millió szálas visszaesést jelent a korábbi évekhez képest.

Seszták Miklós válaszából az is kiderült: idén június 30-ig összesen 7475 esetben 71,7 millió szál cigarettát foglaltak lе а NAV emberei összesen 2,85 milliárd forint értékben. Az illegális piac növekedését vagy a hatóság hatékonyságának ugrásszerű javulását azért jól mutatja, hogy a tavaly felderített illegális cigaretta mennyisége összesen 82 millió szál volt.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége előre megjósolta, hogy a 10 százalékos minimum kiskereskedelmi árrés dobozonként várhatóan átlagosan 130 forintos áremelkedést eredményez, mely rövid idő alatt a legális piac összeomlásához, és a feketepiac felélénküléséhez vezet. „A legkonzervatívabb feketepiaci számítások mellett is az illegális termékek aránya rövid idő alatt 15 százalékra nőhet meg, mely az állami bevételek oldalán 2014 év végéig mintegy 45 milliárd forint bevételkiesést jelenthet” – fogalmaztak korábbi közleményükben.

És mi van a régi trafikosokkal?

Az ellenzéki képviselők arra is kíváncsiak voltak, hogy mi lett a régi trafikosokkal. Seszták Miklós tájékoztatása szerint a tavaly májusban meghirdetett koncessziós pályázatra 298 régi trafikos jelentkezett. Közülük a törvényben szabályozott feltételek mellett 62-en kaptak kijelölést, amelyet hárman utóbb visszaadtak.

„А kijelölt személyek közű а későbbi nyilvános dohánykoncessziós eljárások alkalmával többen nyújtottak be pályázatot, és négy esetben nyertek is: Budakalászon, Keszthelyen, Miskolcon és Zuglóban” – írta a miniszter. 

Segíthet valamit a piacon, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. nemrég kihirdette a május 13-án kiírt ötödik körös trafikpályázatok eredményét. „A koncessziós szerződések nyertes pályázók általi aláírása 2014. augusztus 18. és 2014. szeptember 5. között zajlik” – közölte a cég.