Csányi a bankrendszerről viccelődött

2014.08.27. 15:17

A saját helyzetén viccelődve kezdte meg a Csányi Alapítvány éves sajtótájékoztatóját Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója – számolt be az eseményről az Inforádió.

"Szeretném bemutatni Czibere Károly államtitkár urat, az Emberi Erőforrások Minisztériumától... - jól mondtam? nem változott a nevük? - ... aki a szociálpolitikáért és a társadalmi felzárkóztatásért felel. Azért is örülök, hogy itt van, mert várhatóan a jövő évtől a bankszektor is hozzájuk tartozik majd... "

Csányi nem elégedett

Az OTP elnök-vezére ezután az Inforádiónak adott riportban elmondta, hogy a formai okokra hivatkozva első körben visszadobott devizahiteles keresetüket újra be fogják nyújtani:

"Elég rövid határidőt biztosít a törvény a bíróságnak, másrészt korlátozza a mozgásterét is azzal, hogy csak a törvényben foglalt feltételek teljesítését vizsgálhatja, hogy azoknak megfelelt-e a bank. Úgyhogy nem látom túl biztatónak a helyzetet".

Csányi a devizahiteles perek eddigi eredményeit firtató kérdésre reagálva megjegyezte, hogy a banki szerződések meglehetősen eltérőek egymástól, és az OTP szerződése mindig megfelelt az akkori törvényi előírásoknak. "De nyilván nem felelt meg azoknak az előírásoknak, amelyeket a Kúria most utólag hozott. Ilyen szempontból most nehéz megjósolni, hogy a többi bank az milyen szerződéseket kötött, ettől függően lesznek eltérő ítéletek" - tette hozzá.

Az Igazságügyi Minisztériumban íródó második devizahiteles törvényről egyelőre még az OTP első embere sem tudja, hogy mi lesz a végső tartalma. Elmondása szerint a Bankszövetséggel voltak egyeztetések erről, és állami szervekkel illetve az MNB-vel is, de végül a kormány fogja eldönteni, hogy milyen elszámolási előírásokat fogalmaz meg.