Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Egy nap kétszer kapta el a NAV

2014.08.27. 09:51

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrei is felkeresték a főváros két népszerű távol-keleti termékeket árusító üzletközpontját iskolakezdés előtt. Az eredmény lesújtó, hiszen a kereskedők kétharmada szabálytalanul üzletelt – írja az adóhatóság.

A kereskedők fele eltitkolja a bevételt

Szeptemberhez közeledve egyre több család keresi fel a főváros két távol-keleti termékeket árusító bevásárlóközpontját, amelyben azonban gyakran hiába várják a szabályos nyugtát a vásárlók, a bevételeket ugyanis a kereskedők jelentős része elfelejti beütni a pénztárgépbe - olvasható az adóhatóság közleményében. Ezt mutatták az üzletközpontokban működő online pénztárgépek adatai, és ezt támasztotta alá a NAV hétvégi helyszíni ellenőrzése is.

A csaknem száz revizor és pénzügyőr az egyidejű próbavásárlás után egyszerre fedte fel kilétét, megelőzve a kereskedők közötti forró drótot, a sebtében bezárt üzleteket és az elfutó árusok miatt gazdátlanul hagyott árukészleteket.

Egy nap alatt kétszer

A kereskedők kétharmada követett el valamilyen szabálytalanságot: az esetek több mint felében bevételeiket eltitkolták. A pénzügyőrök szerzői joggal védett, illegálisan forgalmazott árura is bukkantak. Voltak olyan kereskedők, akik egy nap kétszer is megbuktak, így üzleteiket a NAV minimum 12 napra bezárja. A revizorokhoz csatlakozó végrehajtók több adótartozótól összesen több mint 11 millió forint készpénzt és árukészletet foglaltak le.

Az ellenőrzések folytatódnak, így azon túl, hogy a mulasztáson ért árusok magas bírságra számíthatnak, ismételt jogsértés esetén üzletük bezárását is kockáztatják.