Columbo módszerével csapott le a NAV

2014.09.03. 08:52

"Meglepő visszatérés" - ezzel a címmel számol be közleményében legújabb sikeréről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A hatóság Columbo bevett módszerét a távol-keleti termékek kereskedelmére fókuszáló ellenőrzési sorozatában vetette be, nem eredménytelenül.

Columbo kimegy a szekrénybe

A NAV munkatársai az elmúlt szombaton visszatértek a két, korábban már többször is ellenőrzött fővárosi üzletközpontba. Az előző heti nagyszabású ellenőrzés után a NAV revizorai és pénzügyőrei ismét próbavásárlást végeztek Budapest népszerű távol-keleti termékeket forgalmazó üzletközpontjaiban.

A mintegy száz ellenőrzés több mint harmadában találtak hiányosságot, a szabálytalanul üzletelők ötöde egyáltalán nem ütötte be bevételét a pénztárgépbe, és minden negyedik kereskedőnél probléma volt az alkalmazottak bejelentésével.

Az adóhátralékot felhalmozó cégektől a végrehajtók – az egy héttel korábbi 11 millió forint készpénzen és árun felül – újabb 3,6 millió forint készpénzt foglaltak le Az üzlettulajdonosok milliós nagyságrendű bírságokra számíthatnak, és a NAV munkatársai az online pénztárgépek adatait is felhasználják a további ellenőrzésekhez.