Eladják a debreceni és nyíregyházi erőművet

2014.09.03. 11:56

A szükséges szakhatósági engedélyek és jóváhagyások megszerzése után a Dalkia Energia Zrt. tulajdonába kerülnek a debreceni és nyíregyházi E.On-erőművek. A tranzakcióval további 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővül a Dalkia Energia cégcsoport erőművi portfóliója

Kedden megállapodott a Dalkia Energia Zrt. és az E.On Hungária Zrt. a debreceni és nyíregyházi erőművek adásvételéről. A szerződés értelmében a két egység legkésőbb 2015. december 31-ig az országosan eddig 67 ezer lakossági fogyasztót és több ezer közületet távhővel ellátó Dalkia Energia tulajdonába kerül. Az ügylet a gázmotoros egységeken kívül minden erőművi berendezést érint. A vásárlással összesen további 760 megawatt hőtermelő és 160 megawatt villamosenergia-termelő kapacitással bővül a Dalkia Energia cégcsoport erőművi portfóliója.

Az ügylet zárására az Energiahivatalnak és a Gazdasági Versenyhivatal szükséges engedélyeinek megszerzése után kerül majd sor. A debreceni és a nyíregyházi egységekkel kiegészülve a cégcsoport közel 110 ezer lakossági fogyasztót, és több tízezer közületi fogyasztót lát maj d el hőenergiával Magyarországon.

A debreceni erőmű az ország második legnagyobb városának 31 529 lakossági és 2 200 egyéb fogyasztója számára termeli a távhőt a városi szolgáltató 88 kilométer hosszú távhőrendszerén keresztül. Az egység egy ipari ügyfél számára technológiai hőt is szolgáltat. A megvásárolt berendezések hőenergia-teljesítménye 430, villamosenergia-teljesítménye pedig 102 megawatt. A nyíregyházi erőmű összesen 15 647 lakossági és több mint 1000 egyéb ügyfelet lát el hőenergiával. A nyíregyházi berendezések összes hőenergia-teljesítménye 330, villamosenergia-teljesítménye 58 megawatt.