Egy rakás akciós külföldi termék jöhet az országba, Budai útját állná

2014.09.09. 16:57

A magyar árukat is áruló üzletláncok képviselőivel találkozik szerdán Budai Gyula, hogy figyelmeztesse őket, meg kell védeni a magyar piacot. A képviselő, aki egyben - kapaszkodjanak meg! - az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésekért felelős miniszteri biztos (OÁEEFKIFMB) úgy véli, valós veszély, hogy például a lengyel, spanyol, holland termelők által el nem adott termékek jelentős részét Közép- és Délkelet-Európában kívánják értékesíteni.

Budai attól fél, hogy a magyar fogyasztók esetleg szívesebben vennék majd meg a dömpingáron a magyar polcokra kerülő külföldi termékeket, mint a magyar gyártmányokat, ezért szerinte meg kell hozni azokat a hatósági intézkedéseket, amelyek a magyar piac védelmét biztosíthatják.

Az OÁEEFKIFMB reménykedik abban, hogy mindez csak néhány hónapig tart, és az embargót eredményező politikai válság megszűnik. Budai ezzel együtt bízik abban, hogy annak a 25 magyar agrárcégnek, amelyik eddig Oroszországba szállított, el lehet majd adni valahol a termékeit.

A konkrét teendők megbeszélésére a jövő héten találkozót tervez azokkal a magyar cégekkel, amelyek érintettek a kivitelben. Budai az MTI-nek azt mondta, agráriumért felelős államtitkárként több gazdasági vegyes bizottságban látott el feladatot, így jó kapcsolatokat alakított ki több volt FÁK-tagország képviselőjével. Ezek közül számos érdeklődik a magyar termékek iránt, a politikus példaként Azerbajdzsánt és Kazahsztánt említette. A képviselő úgy vélte, a magyar áruk belföldi promócióját is folytatni kell, ezért hamarosan megkezdődik

a hazai alma népszerűsítése