Megvette a Fradi-stadiont építő céget Orbán milliárdos barátja

2014.09.17. 11:22

Új többségi tulajdonoshoz került a közelmúltban több állami beruházás - köztük a Fradi-stadion - kivitelezését elnyert Market Építő Zrt., a vevő Garancsi István milliárdos üzletember frissen bejegyzett cége, a Garhartt Invest 2014 Zrt. – írja a Napi.hu.

A Garhartt a Wing Zrt.-től vette meg az 51 százalékos részesedését a Market Építőben. A Céginfo.hu adatai szerint a Fradi-stadiont is építő Market tavaly 38,6 milliárdos nettó árbevétel mellett 740 milliós üzemi eredményt ért el.

A Market több mint 12 évig volt a Wing-csoport tagja. Ezen időszak alatt árbevétele tízszeresére emelkedett és az ország meghatározó magasépítő-ipari vállalkozásává nőtte ki magát. A közlemény szerint a vételár üzleti titoknak minősül.

A Cégközlöny adatai szerint a szeptember 3-án bejegyzett Garhartt Invest 2014 Zrt. fő tevékenysége az egyéb sporttevékenység, a vezérigazgató-tulajdonosa Garancsi Isván, Orbán Viktor miniszterelnök barátjaként ismert milliárdos vállalkozó.

A többek közt pénzügyi és ingatlanbefektetésekben érdekelt Garancsi a fehérvári Videoton fociklub (Fehérvár F. C. Kft.) többségi tulajdonosa is. Az üzletember a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványában 2014-ben a 48. helyre került 13,7 milliárd forintra becsült vagyonával. Garancsi 2012 óta a Magyar Természetjáró Szövetség elnöke is.

A Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. új FTC-stadion kivitelezésére kiírt tenderét a Market 13,5 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg, majd kapott még 906,9 milliós kiegészítő munkákra szóló megbízást is. A Market Építő nettó 5,5 milliárdos ajánlatával megnyerte a holokauszt gyermekáldozatainak a józsefvárosi pályaudvar épületében tervezett emlékhelye létrehozására lebonyolított, nem nyilvános közbeszerzést is.

A Market Építő Veres Tibor milliárdos vállalkozóhoz köthető. Veres a Wallis Zrt. alapítójaként majd több, ingatlanfejlesztő, befektetési és kereskedelmi cége révén évek óta állandó szereplője a Napi.hu A 100 leggazdagabb című kiadványának - 2013-ban 83,5 milliárd forintos vagyonával a hatodik helyet foglalta el.

A Market Építő másik tulajdonosa Scheer Sándor vezérigazgató. Scheer a Fradi focicsapat támogatójaként is ismert, korábban elnökségi tagja volt a Magyar Labdarúgó Szövetségnek.