Ebből rémálom lett, nem csodahotel

2014.09.23. 14:39 Módosítva: 2014.09.23. 16:56
Négycsillagos medihotelt szerettek volna építeni Zirc mellett 780 millióból, de hiába nyert a kivitelező csaknem félmilliárdos uniós pénzt, végül nem jött össze az építkezés, az előlegként nyert pénzt is visszafizették. A volt Kinizsi-vezér, Lakatos Antal szerint ezzel le is zárult az ügy, a kifizetetlen alvállalkozók ezt nem így látják.

Kifizetetlen számlák, pénzükre váró vállalkozók: egyre nagyobb a feszültség a zirci Tündérmajor kastélyszálló felújításának alvállalkozói és a munkát megrendelő Lakatos Antal között. Lakatos, aki néhány évvel ezelőtt még rangos állami kitüntetéssel hagyta ott a Kinizsi Bank elnök-vezérigazgatói székét, az egyik vállalkozó szerint nem akar fizetni, emiatt pedig már pert is indítottak.

Négycsillagos hotelt álmodtak

A Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai főosztályán elmondták, a Lakatos vezette Transact Kft. négycsillagos hotelt akart kialakítani az épület helyén. Az eredeti tervek szerint komplex, minden fogyatékosságra kiterjedő akadálymentesítéssel rendelkező és kiemelkedő minőségű, nemzetközi relevanciájú medihotel épült volna, ahol az OEP által nem finanszírozott egészségügyi szolgáltatásokat nyújtanak.

2013 januárjában nyertek hozzá 468 348 729 forint támogatást 40 százalékos önrész mellett, a fejlesztés teljes, elszámolható összköltsége 780 581 215 forint volt. Eredetileg úgy tervezték, hogy a projektet idén júniusig befejezik, időközben azonban kiderült, a cégnek nem lesz elég pénze a befejezésre. A projekt bedőlt, a Transact végül kamatostul visszafizette a már kiutalt előleg összegét, a teljes támogatási összeg felét.

Már előtte belekezdtek

Csakhogy az építkezés már hamarabb elindult, mint hogy a pályázatot megnyerték volna, Lakatos egy másik cége, a Tündérmajor Kft. vágott bele a munkába, a tulajdoni lapok alapján a cég tulajdonában áll az ingatlan is. Ők szerződtek akkor többek közt a veszprémi Tető Sevice 2006 Kft.-vel is, hogy kezdjék meg a tető felújítását. De miután az uniós pályázat beesett, arra kérték a céget, hogy bontsanak szerződést, és kössék meg újra a Transacttal, így lehetett biztosítani, hogy ne legyen probléma az elszámolásnál.

Erre azért volt szükség, mert a pályázat beadása előtt nem lett volna megkezdhető a munka. A Miniszterelnökségtől megtudtuk, korábban is csak arra volt lehetőség, hogy a pályázó saját kockázatára belevághasson a beruházásba, még a támogatási döntés megszületése előtt. 2014 nyara után már erre sincs.

Nem jött pénz

„A Kinizsi Bank évek óta megrendelője volt a cégünknek, mindig rendben fizettek, így elvállaltuk a munkát akkor is, amikor Lakatos, a Tündérmajor Kft. nevében felkeresett” – mondta az Indexnek a tetőfelújítást végző vállalkozás vezetője, Szabó Gyula. Bár páran figyelmeztették, Lakatosnak nincs jó híre, ha pénzek kifizetéséről van szó, nem tulajdonítottak ennek jelentőséget, a bank mindig fizetett, Lakatost pedig onnan ismerték. Bejárták a helyszínt, készült árajánlat, leültek tárgyalni, megállapodtak a Tündérmajor Kft.-vel bruttó 50 millióról, elkezdték a munkát.


Zirc - Tündérmajor nagyobb térképen való megjelenítése

Ön is így járt? Írja meg!

Ha van hasonló története, írjon nekünk a tema@index.inda.hu-ra. 

Belementek abba is, hogy bontsanak szerződést, és kössék meg újra; Szabó szerint nekik sem volt érdekük, hogy megakasszák a felújítást. Az eredeti szerződésük több kisebb részre bomlott, a munkát folytatták.

Szabó állítja, bárhányszor találkozót beszéltek meg Lakatosékkal, hogy egyeztessék, mikor fizeti ki a számlákat, a találkozók végül valamilyen indokkal mindig elmaradtak. Így állítása szerint közel újabb 4 millió forintot tettek bele a felújításba a korábbi munkákon felül. Míg egyszer csak rá nem jöttek: hiába várnak a pénzekre és a találkozókra, a megrendelőnek esze ágában sincs fizetni.

Lakatos hallgat

A Tető Sevice 2006 pedig eközben egyre rosszabb anyagi helyzetbe került, 2013 szeptemberében már a NAV indított végrehajtást a cég ellen adótartozás miatt. „Büntetőfeljelentést teszek Lakatos Antallal szemben az ügyészségen, abban bízom, hogy így fizetésre kényszeríthetjük” – mondta Szabó.

Lakatost hiába hívtuk, azt mondta, nem nyilatkozik, azt kérte, igazoljuk papírokkal, hogy valóban tartoznak a vállalkozónak. Ezután küldtünk neki egy perré alakított fizetési meghagyásról szóló iratot, amelyben a Tető Service a felperes. Már csak Lakatos ügyvédje válaszolt, aki tagadta, hogy Szabónak bármilyen jogos követelése lenne, állította, valójában már a per is megszűnt, ami ellenük indult.

zirci
Fotó: postamuzeum.hu

Ezután hiába küldtünk neki papírt arról, ami ennek ellenkezőjét bizonyítja, többszöri megkeresésünkre sem reagált. Lakatos Antalék cégének, a Transactnak egyébként a céginfo.hu szerint 2013-ban 22,8 millió árbevétele volt, és 4,4 milliós profitja, egy főt foglalkoztatnak.