Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Mégse keseregjen, ha Ön csokiimádó kanizsai

2014.09.26. 16:17 Módosítva: 2014.09.26. 16:17

A Bonbonetti ukrán tulajdonosa ugyan megszünteti gyártását Nagykanizsán, de a 64 embert foglalkoztató üzem átvételéről és a termelés folytatásáról több potenciális vevővel folynak tárgyalások - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója pénteken az MTI megkeresésére.

Borsos József elmondta: a Bonbonetti ukrán tulajdonosa a bejelentési kötelezettségének megfelelően jelezte a munkaügyi központnak, hogy a nagykanizsai termelést és az ott jelenleg dolgozó 64 ember foglalkoztatását december 31-ig megszünteti.

Ezzel párhuzamosan azonban több potenciális vevővel vagy üzemeltetővel is folynak tárgyalások, hogy az üzem megvásárlásával vagy más konstrukcióban a termelést tovább folytassák. A reménybeli vevők a munkaügyi központtal is felvették a kapcsolatot. A megyei kormányhivatal és a munkaügyi központ a leendő vevőknek minden támogatást megad, így egyebek mellett munkahelymegőrző támogatást is ahhoz, hogy a nagykanizsai édesipari üzem tovább működjön és a dolgozókat ne kelljen elbocsátani.

A chipsadó a hibás? 

A Kanizsahír hírportál egy korábbi értesülése szerint a szakszervezetet arról tájékoztatta a bezárás okaként a Bonbonetti Choco Kft. vezetése, hogy a népegészségügyi termékadó 2011-es bevezetése óta rohamosan megerősödött a feketegazdaság az édesipari termékek piacán. A társaság nem kis- vagy közepes vállalkozás, ezért nem jut fejlesztési forrásokhoz, a termékei pedig így nem képesek felvenni a versenyt a feketepiaci alternatívákkal.

A Bonbonetti cég neve is Nagykanizsáról származik, ugyanis a zalai városban már a rendszerváltás előtti évtizedekben készült egy ostyaféle ezen a néven, majd a privatizációt követően a termék nevét vette fel az itt működő cég.

A mai Bonbonetti a honlapján található cégtörténet szerint több tulajdonosváltás után került az ukrán Roshen kezébe. A Stollwerck Budapest Kft.-t és a nagykanizsai Bonbonetti Kft.-t 2004-ben vásárolta meg, majd az egész cégcsoportot Bonbonettire keresztelte át.

A nyilvános cégadatok szerint a Bonbonetti Choco Kft. nettó értékesítési árbevétele 9,78 milliárd forint volt 2013-ban, 2012-ben 11,42 milliárd. Adózás után tavaly 8,5 millió forint volt a társaság vesztesége, a tavalyelőtti 133,3 millió forintos veszteséget követően.