Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
0 °C
4 °C

Putyinnak még mindig nem tetszik az EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás

2014.09.26. 12:28

Vlagyimir Putyin orosz elnök az Európai Parlament (EP) és az ukrán törvényhozás által is ratifikált EU-ukrán szabadkereskedelmi megállapodás újratárgyalását követeli, továbbá azonnali megfelelő megtorló intézkedésekkel fenyeget, ha Ukrajna csak részben is nekiáll megvalósítani az egyezményben foglaltakat - írta pénteki számában a Financial Times egy Putyin által José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének írt levélre hivatkozva. 

Az MTI azt írja, ezzel a lap szerint Moszkva egyértelműen arra törekszik, hogy meggátolja Ukrajna közeledését a Nyugathoz, és saját gazdasági érdekszférájában tartsa a szomszédos országot.

A levél tanúsága szerint Putyin úgy véli: az egyezség jelentős újratárgyalására kellene felhasználni azt az időt, amelyet a megállapodás gyakorlati alkalmazásának jövő év végéig való elhalasztásával nyertek. Brüsszel és Kijev orosz nyomásra ment bele a halasztásba, de úgy vélik, annak célja pusztán az, hogy meg lehessen nyugtatni az oroszokat, hogy a szerződés nem árt Ukrajna és Oroszország gazdasági kapcsolatainak.

Moszkva konkrétan mintegy 2400 vámtarifa-b–esorolás módosítását követeli, ám Brüsszel már akkor elzárkózott az egyezmény újratárgyalásától, amikor Viktor Janukovics korabeli ukrán elnök az utolsó pillanatban elállt a már parafált, lezárt, megtárgyalt szerződés aláírásától tavaly novemberben.

A The Wall Street Journal című napilap pénteki tudósítása szerint José Manuel Barroso New Yorkban úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság nem zárja ki a szerződés módosítását, ám erre csak akkor van lehetőség, ha ezt Ukrajna kéri. Moszkvának ebben nem lehet vétójoga.

Putyin levele egy nappal az után kelt, hogy az EP és a kijevi Rada is jóváhagyta a szabadkereskedelmi egyezményt. Az orosz államfő azt írja, hogy ha Kijev nekiáll módosítani saját jogszabályait, hogy megfeleljen az uniós előírásoknak, azzal megsérti a gyakorlati alkalmazás elhalasztásáról szóló megállapodást. Karel De Gucht, a bizottság kereskedelmi kérdésekért felelős tagja viszont a lapnak nyilatkozva világossá tette: a halasztás nem tartalmaz olyan előírásokat, amelyek megtiltanák, hogy Kijev felkészítse saját jogrendjét az uniós szabályok teljesítésére.