A Greanpeace is tiltakozik a paksi bővítés ellen

2014.10.06. 17:50

A Greenpeace környezetvédelmi szervezet felszólítja a kormányt, hogy álljon el a Roszatommal és az orosz állammal kötött paksi paktumtól, közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel. A környezetvédelmi szervezet a közlemény szerint hétfőn mutatta be A Roszatom kockázatai című új jelentését.

A Roszatom a jelentés szerint átláthatatlanul működik, tevékenységeire, kiadásaira, vagyonfelhasználására vonatkozó adatait nem köteles közzétenni, állami kontroll alatt áll. A vállalat csak 2012-ben 2,97 milliárd euró állami támogatást kapott és emellett egyéb, közvetett támogatásokban is részesül. (A Roszatomról írt cikkünket itt olvashatja.)

A Roszatom reaktorépítési projektjeit a Greenpeace szerint nem csupán a megfelelő biztonsági ellenőrzési mechanizmusok hiánya és biztonsági aggályok, de késedelmek és költségtúllépések is jellemzik, csakúgy, mint a nukleáris iparág minden más szereplőjét a világ bármely részén. A környezetvédelmi szervezet Bulgáriát hozza fel példaként, ahol a közlemény szerint végül leállították a projektet, amikor rádöbbentek, hogy a költségek időközben az eredetileg tervezett összeg kétszeresénél is nagyobbra nőttek.

A Greenpeace szerint a Roszatom a valóságosnál több külföldi, építés alatt álló reaktorról beszél. Mint írják, a cég 2012-ben 30 építés alatt álló vagy aktív projektnek minősülő külföldi reaktorfejlesztésről számolt be, 2014-re azonban nyilvános honlapján már csupán 13 kivitelezés alatt álló reaktort említ. A valóságban a felsoroltak közül mindössze 4 áll építés alatt: kettő Kínában, egy Indiában, egy pedig Fehéroroszországban.