Az USA közvetítene INA–Mol-ügyben

2014.10.13. 13:02

A horvát kormány tárgyal az Egyesült Államok által a Mol-INA-ügyben felajánlott közvetítés feltételeiről – írja az MTI Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter a horvát HRT (Hrvatska radiotelevizija) közszolgálati tévécsatornának vasárnap este adott interjújára hivatkozva, amit a Hina hírügynökség idézett.

Igen, az amerikai külügyminisztérium felajánlotta közvetítői segítségét a tárgyalásokon. Minden ilyen ajánlatot szívesen veszünk. Az ajánlatot még nem fogadtuk el, de nem is utasítottuk vissza. Tárgyalunk a közvetítés feltételeiről. A kormány időben meg fogja hozni a döntést

  mondta a gazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a kormány hamarosan összeállítja azokat a konkrét feltételeket, amelyek mentén Horvátország elfogadja az amerikai közvetítést.

A HRT egy korábbi műsorában vasárnap annak a feltételezésnek adott hangot, hogy az amerikai közvetítői ajánlat abból az aggodalomból fakad, hogy a Mol egy orosz vásárlónak készül eladni részesedését.

Szombaton Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet is elmondta egy interjúban, hogy az amerikai fél felajánlotta baráti közvetítését a horvát kormány és a Mol közötti vita megoldásához, amit a Mol elfogadott. "Tudomásom szerint a horvát fél még gondolkodik az ajánlaton" - mondta a diplomata a Vecernji List című lapnak.